Annons

Rimfrostchef nöjd – trots flera mord

En månad har gått sedan Operation rimfrost inleddes. I Sydsverige, där polisen fått förstärkning "i tresiffrigt antal", är den regionala chefen nöjd med resultatet, trots flera mord under perioden.
Brott • Publicerad 12 december 2019
Stefan Sintéus, regional kommenderingschef, och Stefan Hector, nationell kommenderingschef, vid polisens pressträff på torsdagen.
Stefan Sintéus, regional kommenderingschef, och Stefan Hector, nationell kommenderingschef, vid polisens pressträff på torsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Poliserna som står i fronten gör sitt bästa för att hamra in budskapet: Operationen genomförs för att bryta en utveckling. Men att i grunden komma tillrätta med skjutningar och sprängningar är en komplex uppgift.

– Man kan inte lösa komplexa problem genom särskilda händelser, säger Stefan Hector, som leder operationen nationellt.

40-tal gripna

Annons

Särskilt fokus ligger på region Syd och här kan Stefan Sintéus peka på att ett 40-tal personer har gripits under den månad som gått, fem efterlysta har hittats och 25 husrannsakningar med koppling till operationen genomförts.

Narkotikabeslagen under perioden har passerat tolv kilo i region Syd, polisen har hittat över 4 000 narkotikaklassade tabletter och tagit 325 000 kronor i beslag från personer som har kriminalitet som inkomst.

Därutöver har ett 20-tal vapen beslagtagits och ett par kilo sprängmedel. Även utrustning som kan användas för bombtillverkning har beslagtagits.

Det är inte bara i Malmö, utan även i Kristianstadsområdet och Eslöv/Lund som polisen haft aktiviteter kopplade till operationen i Sydsverige. I övriga landet har aktiviteter genomförts i framför allt regionerna Väst, Öst, Stockholm och Nord.

"Stärka kapaciteten"

– Parallellt arbetar man med att stärka polismyndighetens kapacitet att verka mot grov brottslighet generellt, säger Stefan Hector.

Men ingen ska tro att det går att skruva tillbaka utvecklingen, understryker han. Kriminaliteten i Sverige påverkas av trender som ökat resande, ökad migration och ny teknik. Det är ingen mening med att titta tillbaka till hur det en gång var, menar han.

– Jag tror att det är ett tankefel att tro att vi ska ta oss tillbaka till en tid som har varit, utan det handlar om att hitta stabila lägen för nutid och framtid.

Snabba slutsatser

Vilken effekt just Operation rimfrost kommer att få är för tidigt att säga, anser de båda polischeferna. Det går till exempel inte att dra några snabba slutsatser om sprängdåden skulle minska. Är det för att polisinsatserna är framgångsrika och att några specifika individer sitter i häkte? Eller är kanske några kriminellt aktiva på semester i Thailand?

– Rimfrost har haft en avkylande effekt, definitivt. Men sedan, hur det påverkar kriminaliteten på längre sikt, det är något som vår underrättelsetjänst nu funderar över, säger Stefan Sintéus.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons