Annons

Polis stormade filmfestival med hbtq-tema

Ugandas enda filmfestival med hbtq-tema tvingades stänga under helgen efter att beväpnad polis stormat biografen. Besökarna flydde i panik.
Uganda • Publicerad 12 december 2017
Polis stormade Ugandas enda filmfestival med hbtq-tema. Arkivbild.
Polis stormade Ugandas enda filmfestival med hbtq-tema. Arkivbild.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

– Vi är väldigt chockade. I Uganda finns det en uppfattning om att det inte finns några homosexuella människor, att det är en västerländsk import. Det är därför vi behöver den här typen av festival, säger Kamoga Hassan, ansvarig för Queer Kampala International Film Festival.

Ingen skadades, och det finns inga rapporter om gripna.

Annons

Homosexualitet är olagligt i det socialt konservativa östafrikanska landet, och våld mot hbtq-personer är vanligt.

Liknande händelser har tidigare inträffat där polisen i Uganda har gjort räder mot tillställningar, sedan de anklagat arrangörerna för att samlas illegalt och främja homosexuell livsstil.

Förra året slog myndigheten till mot en nattklubb, där det pågick ett pridefirande, och grep minst 15 personer.

– Under de senaste två åren har det varit omöjligt att organisera något större hbtq-evenemang i Uganda, säger Nicholas Opiyo, chef för människorättsorganisationen Chapter Four Uganda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons