Annons

Parasitsvamp hotar Sveriges grodor

Chytridsjukan – som slagit ut ett 90-tal grodarter i världen – utgör ett allvarligt hot även mot våra inhemska grodor.
I veckan möttes landets grodexperter i Malmö för att se hur risken för smitta ska kunna minimeras.
Natur • Publicerad 6 december 2019
En mjölkgroda. Arkivbild.
En mjölkgroda. Arkivbild.Foto: Junge, Heiko

Den så kallade chytridsjukan, som orsakas av den dödliga parasitsvampen Batrachochytrium dendrobatidis, ligger troligtvis bakom att ett nittiotal grodarter i världen har dött ut, enligt en studie som tidigare publicerats i tidskriften Science.

Färre lökgrodor

Sjukdomen är inte ny, men hos landets grodexperter finns en oro för att smittan ska börja härja på allvar även i Sverige. Den drabbar grodans hud och i laboratorier har man kunnat se hur immunförsvar och rörelseförmåga försämras, berättar Kristian Nilsson, biolog på Länsstyrelsen i Skåne, för TT.

Annons

– Sjukdomen finns, vi har hittat svampen, men ingen har kunnat visa att den effekten vi ser i labb även sker i naturen, säger han – men påpekar att smittan kan ligga bakom exempelvis en svensk minskning av lökgrodans population.

Spansk massdöd

På andra håll i Europa är det värre.

– Det enda stället man kunnat se massdöd är nere i Spanien. Det är varmare där, än så länge har vi ett klimat som gör att svampen har det svårare här uppe.

Vid ett nationellt grodseminarium som hölls i Sveriges grodcentrum Skåne – som huserar 12 av landets totalt 13 grodarter – började experterna diskutera nödvändiga åtgärder för att hjälpas åt att hålla smittan borta. Det rör allt från att ha rena stövlar vid besök i nya dammar till att aldrig flytta ett groddjur från ett område till ett annat.

– Vi har haft bra arbete med att rädda groddjur i Sverige, så när vi rör oss mellan dammarna gäller det att inte sprida sjukdom i onödan.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons