Annons
Nyheter

Översvämningar på Fiji efter orkanen Harold

Fiji • Publicerad 8 april 2020
Orkanen Harold har nått Fiji.
Orkanen Harold har nått Fiji.Foto: 

Orkanen Harold har nått Fiji efter att ha orsakat förödelse på Solomonöarna och Vanuatu.

Harold har försvagats till en fyra på den femgradiga orkanskalan, men trots avmattningen rapporteras vindar på upp till 66 meter per sekund. På Fiji har tak slitits av hus och städer har översvämmats.

Annons

Ovädrets kärna passerade söder om Fijis största ö Vitu Levu, närmare än vad som förutsetts. Invånarna på södra sidan ön råddes att söka skydd i kyrkor, skolor eller andra byggnader.

Boende på den södra kusten, där många av landets stora turistanläggningar ligger, har uppmanats av landets katastrofmyndighet att evakuera.

Fiji har rapporterat 15 fall av coronavirus. Samtliga kända smittade personer befann sig i karantän innan orkanen nådde ön.

27 människor omkom när Harold nådde Solomonöarna förra veckan. I tisdags nådde den Vanuatu, där omfattande skador rapporterats i städerna Luganville och Melsisi, dock inga dödsfall.

Orkanen väntas nu fortsätta förbi Tonga på torsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons