Annons

Oväntat bakslag för tysk industri

Orderingången till tysk industri föll oväntat i oktober, enligt Tysklands federala statistikbyrå. Efterfrågan på tyska varor minskar både på hemmaplan och när det gäller länder utanför eurozonen, visar statistiken.
Ekonomi • Publicerad 5 december 2019
Tysklands finansminister, socialdemokraten Olaf Scholz, har problem med tillväxten. Arkivbild
Tysklands finansminister, socialdemokraten Olaf Scholz, har problem med tillväxten. ArkivbildFoto: Michael Kappeler AP/TT

Nedgången för orderingången i oktober blev 0,4 procent mot september. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en ökning av orderingången med 0,3 procent enligt en Reutersenkät.

Samtidigt reviderades septembers orderingång till en ökning med 1,5 procent. En tidigare beräkning visade på en ökning på 1,3 procent i september.

Annons

Den tyska industrins orderingång från inhemska kunder föll 3,2 procent i oktober, medan orderingången från länder utanför eurozonen föll 4,1 procent.

Orderingången från eurozonen lyfte samtidigt med 11,1 procent, vilket dämpade den totala nedgången. Men rensar man bort bulkvaror från orderingången från eurozonen sjönk den med 1,4 procent.

Tysklands bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,1 procent i tredje kvartalet efter en BNP-minskning med 0,2 procent under andra kvartalet.

I årstakt låg den tyska tillväxten på 0,5 procent i tredje kvartalet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons