Annons

Östlund och Skarsgård kan vinna Golden Globe

Nästa års Golden Globe-gala kan få två svenska vinster. Ruben Östlund är nominerad för sin film "The square" och Alexander Skarsgård kan vinna för sin roll i tv-serien "Big little lies".
Film • Publicerad 11 december 2017
Ruben Östlund. Arkivbild.
Ruben Östlund. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Ruben Östlund är nominerad till en Golden Globe i kategorin bästa icke engelskspråkiga film för "The square".

– Åh, vad roligt, jag visste inte om det själv! Det är det näst finaste priset i USA, det är klassisk mark, säger Östlund till TT.

Oscars-hint

Annons

Den prestigefulla film- och tv-galans priser brukar ses som en vink om hur det kommer att gå på Oscarsgalan samma år. Ruben Östlunds film är även Sveriges Oscarsbidrag och han hoppas nu på en Oscarsnominering. I helgen vann han även en rad filmer på den europeiska filmgalan EFA.

Även Alexander Skarsgård nomineras för sin roll som den våldsamme hustrumisshandlaren Perry Wright i HBO-serien "Big little lies". Samma roll gav honom en Emmy tidigare i höstas. Serien är även nominerad i bland annat kategorin bästa tv-serie/drama.

Golden Globe-nomineringarna innebär startskottet för en amerikansk galasäsong som i mångt och mycket överskuggas av Weinstein-skandalen och den efterföljande vågen av tunga Hollywoodprofiler som tvingats lämna sina jobb. Att höstens händelser satt sexuella övergrepp och trakasserier under lupp är ingenting som gått HFPA, de utländska journalisternas förening i Hollywood som delar ut priserna, förbi. Snarare tvärtom – händelserna väntas få effekt bland nomineringarna.

"Weinstein-skandalen, och allt som följde på den, har skapat ett klimat där det är ännu viktigare att sända ut rätt budskap", skriver exempelvis nöjessajten The Wrap.

Medvetenhet

Även Ruben Östlund tror att händelserna kommer påverka galan.

– Jag tror att diskussionerna, för det pratas jättemycket om det, kommer att leda till en mycket större medvetenhet i den här branschen. Jag fick många frågor om det på EFA. Så det kommer att pratas mycket om det på galan också, säkert skämtas också.

Galan äger rum i Los Angeles den 7 januari med programledaren Seth Meyers som värd.

Miranda Sigander/TT /TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons