Ordnat utträde positivt för svensk export
Storbritannien är en av Sveriges allra viktigaste handelspartners. Av den svenska exporten går 5,7 procent till Storbritannien, och omkring 5 000 svenska företag handlar med britterna.
Regeringen ska fortsätta arbeta för att svenska intressen prioriteras i förhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU, och den nära handelsrelationen med Storbritannien ska bevaras. Det framgår av Sveriges nya export- och investeringsstrategi som presenterades i dag.
Förberedd på utträde
Anna Hallberg (S) har förberett sig på att utträdet blir verklighet den 31 januari, som den brittiske premiärministern Boris Johnson lovat.
– Jag kan bara beklaga att Storbritannien utträder ur EU. Men nu ser vi framåt och vi kommer att verka för ett brett och djupt frihandelsavtal när övergångsperioden är över, säger Anna Hallberg.
Hon ser det som väldigt viktigt för svenska företag att ett frihandelsavtal kommer på plats snabbt.
– Det är en viktig marknad och handelspartner för oss. Det är en oroande fråga om vi inte går snabbt framåt här.
Positivt med besked
Ibrahim Baylan (S) ser samtidigt positivt på att ha fått ett besked gällande brexit, även om han inte ser beskedet i sig som glädjande. Ett ordnat utträde är att föredra över en hård brexit, för det svenska näringslivets del.
– Jag tycker att det är jättetråkigt att de lämnar, men för eller senare måste vi få ett besked. Vi vet att långvarig osäkerhet drabbar den ekonomiska aktiviteten och kan leda till förlorade jobb i längden.
Det återstår att se vad utträdet egentligen innebär för den svenska exporten, men klart är i alla fall att möjligheterna för en ordnad brexit har ökat, vilket är bra för exporten, enligt Baylan.
– Då kan det faktiskt leda till en bättre utveckling än vad det annars hade gjort, om vi hade haft kvar den här kaotiska situationen där Storbritannien hade lämnat utan ett avtal. Och det hade inte varit bra, säger Ibrahim Baylan.