Orbán vill närma sig EU:s ytterhöger

Ungern Artikeln publicerades
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: Szilard Koszticsak/MTI/AP/TT
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán säger att han ska försöka hitta samarbeten med Italiens EU-skeptiska och invandringsfientliga parti Lega.

Därmed distanserar Orbán sig ytterligare från den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP som stängt av hans parti Fidesz i EU-parlamentet.

Det var bland annat stora förändringar i den ungerska konstitutionen, nya medielagar som begränsar pressfriheten, frågor om minoriteters rättigheter och att lärosätet Central European University inte längre kan verka i landet som gjorde att EPP – där även svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – i mars beslutade att tills vidare stänga av Fidesz.

Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, som leder Lega, har sagt att han vill skapa en ny grupp för nationalistiska partier i EU-parlamentet efter valet i maj.

"Besluta själva"

När Viktor Orbán och Salvini träffades i Ungern på torsdagen hade Orbán klargjort att Fidesz behöver närma sig partier på yttre högerkanten. Han sade att Europa behöver styras av ledare som är kritiska mot migration, och han risade EPP-gruppen för att vara "oemottaglig" för sådana strömningar.

– Om vi stannar kvar som medlem i EPP beror på i vilken riktning EPP vänder sig, sade han.

Tyska Alternativ för Tyskland (AFD) och ytterhögerpartier i andra EU-länder har sagt sig vara positiva till att sitta i en sådan nationalistisk grupp, men Orbán svarade inte på om Fidesz skulle göra det.

– Vi kommer att besluta själva över vårt öde. Om EPP binder sig till den europeiska vänstern, då kommer det att bli svårt, sade han.

EU mot Polen

EU har inlett en rättsprocess mot Polen över konstitutionella förändringar som Bryssel anser underminerar separationen av den politiska makten och domstolarna. Under ett tal i Warszawa på onsdagen varnade EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen nettobidragstagaren Polen för att se EU som en "pengamaskin" och sade att bråket har försvagat landets ställning i unionen.

I en debattartikel i webbtidningen Politico Europe svarade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på torsdagen att EU genom integrationsförsök riskerar att skada demokratin och att en sådan hållning är "farlig".

"Det är oacceptabelt att EU-myndigheter kritiserar en del länders institutioner för åtgärder som inte leder till invändningar på annat håll", skriver han.

Fakta

Fakta: Viktor Orbán och EPP

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utomlands för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar. Han ledde även landet en första gång som premiärminister 1998–2002.

Fidesz var ursprungligen ett liberalt parti, men tillhör sedan 2000 EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP.

I mars stängdes Fidesz av från EPP på begäran av övriga medlemspartier, däribland svenska Moderaterna och Kristdemokraterna. Fidesz självt beskriver det som att man pausat sitt medlemskap.

Visa mer...