Annons

Strid om talmansposten i Venezuela

Maktkampen i Venezuela intensifieras. Oppositionen har hållit en egen omröstning för att välja om Juan Guaidó som talman i nationalförsamlingen. Detta sedan Guaidó och andra oppositionspolitiker med våld stängdes ute från parlamentet i söndags.
Venezuela • Publicerad 6 januari 2020
Den legitime talmannen Juan Guaidó nekades på söndagen tillträde till nationalförsamlingen i Caracas där hans rival Juan Parra passade på att ta över ämbetet.
Den legitime talmannen Juan Guaidó nekades på söndagen tillträde till nationalförsamlingen i Caracas där hans rival Juan Parra passade på att ta över ämbetet.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

I deras frånvaro utropade sig parlamentsledamoten Luis Parra till ny talman efter en omröstning som beskrivs som en kupp av oppositionen. Parra uteslöts nyligen ur oppositionspartiet Primero Justicia (Först rättvisa) på grund av korruptionsanklagelser, som han förnekar.

Inför omröstningen hindrades Guaidó och flera andra ledamöter från oppositionen med våld från att delta och på bilder sågs Guiadó hållas tillbaka av polisstyrkor med sköldar.

"Ännu ett misstag"

Annons

Guaidó och flera av hans anhängare begav sig då i stället till den oppositionsvänliga tidningsredaktionen El Nacional där de höll en egen omröstning, helt utan att ledamöter från det styrande socialistpartiet deltog, som Guiadó vann.

– I dag har diktaturen gjort ännu ett misstag, sade han efter att ha svurit eden.

– I dag besegrade vi återigen kraftfullt diktaturens planer.

Men i ett tv-sänt tal gav president Nicolás Maduro sitt stöd till Parra och sade att "Guiadó sparkades ut ur nationalförsamlingen av hans egen oppositions röster".

Stöds av USA

Guiadó utropade sig till interimspresident förra året och har erkänts av drygt 50 länder, däribland USA – vars utrikesminister också ger sitt stöd till Guaidó efter omröstningarna.

– USA och 57 andra länder fortsätter att betrakta (Guaidó) som den rättmätige ledaren av nationalförsamling och därmed den rättmätige interimspresidenten i Venezuela, säger Mike Pompeo.

Stödet för Guaidó till trots har president Maduro hållit sitt grepp om makten i Venezuela med hjälp av trogen militär och polis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons