1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oppositionen ställer krav för att försvarsförhandla

Oppositionen ställer krav för att ens komma till de förhandlingar om försvaret som försvarsminister Peter Hultqvist (S) tänker bjuda in till.
Försvarsberedningen måste kallas in igen.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Men försvarsminister Peter Hultqvist verkar vara inställd på något annat än att kalla in försvarsberedningen. I beredningen satt alla riksdagens partier, hade ett eget kansli med resurser att göra beräkningar och genomgångar. Det gav också möjlighet att ta del av sekretessbelagt material.

– Vi tittar på ett upplägg på hur man skulle ha tillgång till hemligt material, där man kan ha en öppenhet i gruppen och där vi kan lägga grunden för en bred parlamentarisk överenskommelse, säger Hultqvist till TT.

Kommer inte

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Hans tankar faller inte i god jord hos oppositionen. Flera säger att de inte ens tänker infinna sig till något annat än en återupplivad försvarsberedning.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är på samma linje som Moderaterna.

De två partier som gjort upp med regeringen om försvarets anslag fram till 2025, Centerpartiet och Liberalerna, vill också kalla in försvarsberedningen.

– Det är av övergripande betydelse för mig att de stora partierna är med och förhandlar om försvarsbeslutet, säger Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson.

Om det går att lösa genom att kalla in beredningen är det bara att göra det, i stället för att krångla med nya varianter, anser han.

Widmans kollega i Centerpartiet, Daniel Bäckström, instämmer.

– Det är det enda rimliga, säger han.

Fattas miljarder

Bäckström framhåller att det var åtta partier som 2019 enigt förhandlade fram ett förslag för uppbyggnaden av försvaret och vad det skulle innehålla. De fyra borgerliga partierna vägrade dock skriva under eftersom Peter Hultqvist inte ville garantera de pengar som sades krävas, en ökning av försvarsanslagen till 84 miljarder år 2025. Strax därefter gjorde regeringen upp med Centerpartiet och Liberalerna om ekonomin fram till 2025, en ökning upp till 84 miljarder.

Men när Försvarsmakten analyserade vad som skulle krävas för att genomföra beredningens förslag blev slutsatsen att det fattades 50 miljarder fram till 2025 och 60 till 2030. Det slås nu också fast i en promemoria från försvarsdepartementet.

Bara hälften av det som Försvarsberedningen önskade sig kan genomföras fram till 2025.

– Då är det högst rimligt att Försvarsberedningen får analysera och förhandla fram en uppgörelse så att man får ut så mycket som möjligt (av beredningens förslag) inom det ekonomiska utrymmet, säger Daniel Bäckström.

Mer pengar?

Peter Hultqvist beskriver det som att det ändå blir "oerhörda summor" i tillskott till försvaret till 2025, efter uppgörelsen mellan regeringen, C och L.

– 25 miljarder fram till 2025 är en 40-procentig ökning. Vi har inte haft en liknande höjning sedan 1950-talets början, säger Hultqvist.

Moderaten Pål Jonsson, som också är ordförande i riksdagens försvarsutskott, utesluter inte att det kan behöva skjutas till mer pengar. Det avgörs bäst i en återuppstånden försvarsberedning.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer