Annons

Marknaden jublar över Clas Ohlson

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson lyfte både försäljning och resultat under andra kvartalet. Aktien gick spikrakt upp på börsen.
Ekonomi • Publicerad 4 december 2019
Clas Ohlsons varuhus på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.
Clas Ohlsons varuhus på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

På Stockholmsbörsen fick aktien närmast stående applåder efter kvartalsrapporten. Under förmiddagen låg kursen på plus 15 procent, och kursfesten fortsatte under dagen.

Vd Lotta Lyrå är nöjd. Resultatet är klart bättre än samma tid i fjol, då hon tvingades avisera ganska omfattande förändringar. Bland annat slog alla butiker igen i Storbritannien och Tyskland.

Annons

– Försäljningen växer organiskt i Norden, säger hon till TT.

Nu är knepen flera för att möta den nya, bistra tiden för fysiska butiker.

– Vi ska erbjuda olika sätt att handla, och butikerna är en vital del av kundens upplevelse.

Men e-handeln är också viktig, och satsningen fortsätter, berättar hon. Bland annat är butikerna en central del för att förbättra servicen till e-handelskunder.

Öppnar och stänger

För bolaget är nu trenden mindre och förtätade butiker, enligt Lotta Lyrå. Antalet butiker i sig är mindre intressant, tycker hon, men under de kommande åren kommer nog både butiker öppnas, flyttas och stängas.

– Viktigast är antalet kvadratmeter, och försäljning per kvadratmeter.

Men i ett allt bistrare butiksklimat gäller det att hitta nya födkrokar för en detaljhandelskedja av diversekraktär som Clas Ohlson. Frågan är om vi verkligen vill äga vår egen borrmaskin och verktygslåda framöver, när vi blir alltmer för att dela på prylarna.

– Det är en väldigt intressant fråga. Jag tror att det varierar, och därför kan man också hyra saker hos Clas Ohlson.

Fler fixare

Förra hösten lanserade bolaget "Clas Fixare" på försök i Storstockholm, en tjänst som ska hjälpa kunder med enklare arbeten i hemmet. Nu ska fixartjänsten lanseras på fler ställen.

– Vi har haft en otroligt god efterfrågan på detta, vi tror att det har att göra med enkelheten i beställningen. Det är annars inte så lätt att hitta sådan här tjänster, de är ofta för små för andra hantverkare.

Annons

Den gångna Black Friday-helgen innebar försäljningsrekord och nu hoppas Lotta Lyrå på julförsäljningen.

– Julhandeln är jätteviktig, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons