GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ojämställd kunskap på nätet under attack

Gratis kunskap åt alla. Det var amerikanen Jimmy Wales vision när han och kollegan Larry Sanger fick idén till Wikipedia.
Men i dag, drygt 18 år senare, står uppslagsverket inför stora utmaningar.
Information • Publicerad 19 augusti 2019
För 18 år sedan startade Jimmy Wales och hans kollega Larry Sanger Wikipedia, som blivit världens femte mest välbesökta sajt.
För 18 år sedan startade Jimmy Wales och hans kollega Larry Sanger Wikipedia, som blivit världens femte mest välbesökta sajt.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det digitala uppslagsverket Wikipedia är rankad som världens femte mest besökta webbplats med drygt 6 000 besök varje sekund. Där finns miljontals artiklar tillgängliga i hundratals olika språkversioner. Den svenska versionen är den tredje största med drygt 3,7 miljoner artiklar om allt möjligt.

– Jag har alltid älskat kunskap och uppslagsverk. Jag fick idén när jag såg framväxten av software, hur programmerare gick samman och skapade helt fantastiska saker som var gratis för användarna och som i dag driver internet. Då förstod jag att ett uppslagsverk skulle vara en ganska enkel sak att göra, säger Jimmy Wales, på tillfälligt besök i Stockholm med anledning av Wikipedias årliga konferens, Wikimania, som ägde rum på Stockholms universitet i helgen.

Det mest unika med Wikipedia är tillvägagångssättet – att det inte är ett förlag som står bakom utgivningen utan användarna själva som bidrar med kunskapen, något som har fått vissa att ifrågasätta tillförlitligheten i det som publiceras.

– Kunskap är svårt och misstag görs. Så är det bara. Vi lever i en värld som inte är perfekt. Men vi gör vad vi kan för att informationen ska vara så korrekt och tillförlitlig som möjligt, säger Jimmy Wales.

Heta ämnen

Den stora fördelen med Wikipedia, säger han, är att den – till skillnad från ett traditionellt uppslagsverk – går att uppdatera och korrigera i efterhand.

– Det kommer hela tiden ny kunskap, och vad som är sant och korrekt förändras i vissa fall över tid.

I dag drivs Wikipedia av stiftelsen Wikimedia Foundation och drivs uteslutande med hjälp av donationer. Till sin hjälp har den fler än 250 000 volontärer som bidrar med innehåll på fler än 300 språk. Men vem som helst får bidra, om han eller hon så önskar.

Detta skulle kunna resultera i att artiklar om "heta ämnen", där det finns starka och motstridiga åsikter om vad som är sant respektive falskt, blir fulla av faktafel eller får slagsida och blir vinklade åt ena eller andra hållet. Men nej, säger Jimmy Wales. Artiklarna om dessa ämnen är ofta de mest välbalanserade, eftersom dessa ämnen ofta intresserar och engagerar många användare som rättar varandra.

– Om vi tar abortfrågan som ett exempel, så kan man tänka sig att både en aktivist som är för fri abort och en katolsk präst är väldigt engagerade. Att båda bidrar med artiklar och sina egna synsätt och att dessa, i den bästa av världar, sedan smälter samman till något som är väldigt balanserat. Och så brukar det faktiskt fungera. Inom de heta ämnena kan det finnas hundratals människor som redigerar varandra. Felen eller de kraftigt vinklade artiklarna finns i stället inom smala ämnen med ganska få men engagerade entusiaster, säger Wales.

En manlig värld

Därmed inte sagt att Wikipedia inte har eller har haft kvalitetsproblem. År 2005 gick Jimmy Wales själv ut och dundrade att många artiklar höll för låg standard. Då med anledning av dåligt skrivna artiklar om både Bill Gates och Jane Fonda, texter som Jimmy Wales kallade för "skräp".

– Gjorde jag? Det minns jag inte. Inte omöjligt, men kvaliteten är något vi ständigt arbetar med, hur vi kan förbättra den.

Wikipedia har också mötts av kritik för att en stor del av artiklarna är skrivna av män – om män. Exempelvis handlar bara 18 procent av personporträtten på engelska Wikipedia om kvinnor. Motsvarande siffra i den svenska versionen är inte så mycket bättre, 21 procent. Andelen kvinnor som redigerar artiklar är också låg, runt 20 procent.

– Det är ett problem som vi har jobbat med en längre tid, med ett ganska magert resultat, tyvärr. Andelen kvinnor är fortfarande liten, men nu ska vi öka ansträngningarna ytterligare, säger Jimmy Wales.

Pressad sanning

I dag ser världen delvis annorlunda ut jämfört med när Wikipedia startades. Journalistiken och vetenskapssamhället är ifrågasatta, samtidigt som gränserna för vad som är sant respektive falskt har börjat suddas ut – åtminstone för vissa.

– Vi på Wikipedia har ägnat hundratusentals timmar åt informationens kvalitet, att granska källor och så vidare. Att då leva i en tid då den mest fundamentala kunskapen är under attack är märkligt, exempelvis att (Donald, reds anm) Trump övertygar människor om att de stora tidningarna hittar på och att det de skriver är lögn, samtidigt som andra "sanningar", som vare sig är granskade eller validerade, ges samma värde. Det är förskräckligt och anmärkningsvärt.

Wikipedia säger sig vilja ge kunskap till vanliga människor och kunskap är, som vi alla vet, makt. Trots det är Wikipedia bara blockerat i två länder. Dels i Kina, dels i Turkiet.

– Vi arbetar för att få detta förbud (i Turkiet, reds anm) upphävt på olika sätt. Både i lokala domstolar, men också i Europadomstolen. Utöver det finns det länder som blockerar vissa sidor, vilket vi inte kan göra mycket åt. Ryssarna har blockerat oss några gånger, men då bara i några timmar, säger Jimmy Wales.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.