1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oerfarna läkare får stort ansvar på akuten

De tvingas fatta beslut som gäller liv och död – trots att de saknar legitimation och inte har gjort praktik.
En stor grupp oerfarna läkare tillåts hoppa in på akutmottagningar i långa perioder, visar en granskning av Kaliber i Sveriges Radio.
En stor grupp läkare som ännu inte har legitimation eller gjort sin AT-tjänst vikarierar på svenska akutmottagningar, enligt en granskning av SR-programmet Kaliber. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Unga läkare vittnar för Kaliber om hur de tagits in på vikariat tidigt i karriären – innan de pluggat klart, gjort sin tid som AT-läkare och fått sin legitimation. Och hur de sedan lämnats ensamma på jour, med ansvar för akutsjuka patienter, utan erfarna kollegor att be om hjälp.

En mamma berättar att hon tog sin tvåårige son till barnakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala då han hade oregelbundna smärtor och hög feber. De blev hemskickade tre gånger om av vad hon säger sig ha trott var legitimerade läkare. Först vid ett fjärde besök upptäcker en läkare att pojken har leukemi.

I ett annat fall som radioprogrammet lyfter sökte en 33-årig man vård för smärta som han trodde kunde bero på en blodpropp i hjärnan. En läkare på S:t Görans sjukhus i Stockholm, som inte var legitimerad eller hade gjort praktik, bedömde att det rörde sig om spänningshuvudvärk och skickade hem honom. Kort därpå blev läget än mer akut och när blodproppen väl upptäcktes, på Karolinska sjukhuset, var det för sent.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Beslut för att stoppa

När Inspektionen för vård och omsorg granskar Akademiska med anledning av fallet ovan visar det sig att det systematiskt bemannat barnkirurgakuten med icke-legitimerade vikarier i flera års tid.

För fem år sedan fattade Ivo ett så kallat principbeslut om att studerande och icke-legitimerade läkare inte ska arbeta ensamma vid en akutmottagning, utan översyn från en legitimerad läkare. Detta efter ett allvarligt fall i Norrbotten, som fick myndigheten att inleda en granskning.

I en enkät som Kaliber genomfört svarar 55 av landets 66 akutsjukhus på frågan om icke-legitimerade läkare som inte gjort sin AT-tid arbetat där under förra året, utan en mer erfaren kollega närvarande. Var tredje vårdinrättning svarar ja. Fem svarar att det sker varje månad och fem svarar att det sker minst en gång i veckan.

För att de alls ska få vikariera krävs en särskild dispens från Socialstyrelsen. Kraven på att de ska få handledning är dock lägre än för en AT-läkare.

Sjukhusen vill anställa

Akademiska sjukhuset i Uppsala uppger i ett skriftligt svar till Kaliber att barnkirurgakuten bemannas med läkare utan legitimation för att man inte lyckas anställa mer kvalificerade läkare, men att de oerfarna läkarna inte längre tillåts bedöma barn på egen hand.

S:t Görans sjukhus säger att det har färre icke-legitimerade läkare sedan det kunnat anställa mer erfaren personal.

Läs mer

Borås

Trafik: En till sjukhus efter olycka på R40

Vid klockan 07.20 på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på riksväg 40 strax innan avfarten till Boråstorpet. Olyckan skedde i riktning mot Borås.

Borås

Allt fler vill ha skuldsanering

Ansökningarna ökade med 40 procent första halvåret

Borås

Agneta blev sjuk – då sänktes existensminimum: ”Har bara 400 till mat”

”Jag vill göra rätt för mig men vill kunna leva och äta under tiden”

Debatt

Moderaterna driver regeringen framför sig i krispolitiken

Utan Moderaterna hade inte alla krispaket som regeringen fattat beslut om kommit på plats. Nu krävs reformer för fler jobb och ökad tillväxt, skriver moderaterna Elisabeth Svantesson, Jan Ericson och Cecilie Tenfjord-Toftby.

Kind

Titta in i nya restaurangen: ”Dröm som går i uppfyllelse”

Fröken Fridas tar plats i Centralen: ”Vi är peppade”.

Borås

Åtta anhållna efter skjutningarna – polis och åklagare förtegna: ”Känsligt läge”

”Det går inte att utesluta att fler personer kommer att frihetsberövas i utredningen”