Annons

Ödesval för Kristdemokraterna i Borås

Den färska opinionsmätningen visar att KD är farligt nära att åka ur kommunfullmäktige.
Partiet är vana vid dåliga opinionssiffror, men har suttit i fullmäktige under alla mandatperioder utom en sedan 1982.
BT hakade på lokala kristdemokrater i deras kamp för att locka fler väljare.
Borås • Publicerad 27 augusti 2018
Magnus Sjödahl och Harald Finlöf står vid Kristdemokraternas valstuga den här torsdagsförmiddagen. Här samtalar Sjödahl med väljaren Evy Johansson.
Magnus Sjödahl och Harald Finlöf står vid Kristdemokraternas valstuga den här torsdagsförmiddagen. Här samtalar Sjödahl med väljaren Evy Johansson.Foto: Foto: Jan Pettersson

Valstugorna på Stora torget är samlade intill varandra framför tingsrätten. Augustisolen skiner, vinden pustar lätt och alla partier har representanter vid respektive stuga. Det är så här en lokal valrörelse ser ut.

Kristdemokraterna har en av de bästa platserna, i hörnet i riktning mot Cernerahuset. Den här morgonen har Magnus Sjödahl och Harald Finlöf ansvaret för att prata med väljare och argumentera för sin sak. Men nu försöker de få upp ett tält som ska ersätta parasollet som stått där. Det går inte särskilt bra.

Annons

– Vi ser väl ut som två amatörer, säger Harald Finlöf innan de till slut ger upp.

Parasollet åker upp igen. Duon har uppenbarligen lättare för kommunpolitik än vad de är händiga.

– Vi struntar i det. Det verkar för komplicerat, säger Finlöf.

Komplicerat är också Kristdemokraternas läge i såväl den nationella som kommunala politiken. De senaste siffrorna nationellt visar en svag uppgång, men allt som oftast är man under riksdagsspärren. I Novus lokala mätning i dagens BT når man inte ens tre procent, gränsen för fullmäktige.

De gjorde ett mindre försök att få upp det nya tältet, men gav snabbt upp.
De gjorde ett mindre försök att få upp det nya tältet, men gav snabbt upp.Foto: Foto: Jan Pettersson

Forskning visar att det är relativt få väljare som bestämmer sig sent, men KD:s behov av att kampanja är starkt.

– Det är många som kommer fram och frågar om en röst på Kristdemokraterna är en bortkastad röst. Men när vi nu ligger runt fyra procent så ger det lite mer energi, säger Magnus Sjödahl.

Han har varit aktiv i Kristdemokraterna sedan 1970-talet. Alla tidigare valrörelser har han tillbringat i Lund. Det här blir den första i Borås efter flytten till Sjömarken 2016. Nu står han på femte plats på partiets lista till fullmäktige.

– Jag har varit med om uppgång och nedgång. Efter rekordvalet 1998 (12%) har vi backat. Det är klart att man känner viss oro, men det känns som att vi är på rätt spår. Det ska nog kunna funka den här gången också, säger han på lundensisk skånska.

En äldre dam stannar vid valstugan. Hon är den första som stannar till den här förmiddagen.

– Det blir tungrott för er, säger kvinnan som heter Evy Johansson.

Annons

Hon, som inte bestämt sig för vilket parti hon ska rösta på, och Magnus Sjödahl pratar äldreomsorg. Kristdemokraterna tycker att regionens inflytande över vården ska begränsas. De vill se en lokal äldrevårdscentral.

”Vi kan inte låtsas att det är oproblematiskt att det kommer folk från andra kulturer. De måste lära sig våra lagar och värderingar. Kvinnosynen i många länder är främmande för oss och det ska inte vara kravlöst att komma till Sverige” säger Magnus Sjödahl.
”Vi kan inte låtsas att det är oproblematiskt att det kommer folk från andra kulturer. De måste lära sig våra lagar och värderingar. Kvinnosynen i många länder är främmande för oss och det ska inte vara kravlöst att komma till Sverige” säger Magnus Sjödahl.Foto: Foto: Jan Pettersson

Evy Johansson är tidigare enhetschef inom äldreomsorgen och känner mycket för frågan. Hon håller delvis med Magnus Sjödahl och går sedan vidare till nästa valstuga.

– En härlig kvinna, säger Sjödahl. Valstugan när den är som bäst. Hon hade relevanta frågor och var intresserad och insatt.

Efter att ha lagt mer fokus på invandringsfrågan har KD under valrörelsen återvänt till sina hjärtefrågor: äldreomsorg och sjukvård.

Magnus Sjödahl håller inte med om att KD fokuserade mycket på invandringen och anser att väljarna förknippar dem med familjepolitik. Däremot har han sin åsikt klar i invandringsfrågan:

– Vi kan inte låtsas att det är oproblematiskt att det kommer folk från andra kulturer. De måste lära sig våra lagar och värderingar. Kvinnosynen i många länder är främmande för oss och det ska inte vara kravlöst att komma till Sverige.

Sjödahl och Finlöf hoppas på medvind de kommande veckorna.
Sjödahl och Finlöf hoppas på medvind de kommande veckorna.Foto: Foto: Jan Pettersson

Lite senare kommer en man förbi och lyckönskar partiet i valet.

– Hoppas ni klarar er kvar!

– Det får vi hjälpas åt med, poängterar Sjödahl.

Medelåldern bland de förbipasserande är hög. Enligt Magnus och Harald blir det fler unga kommande vecka när skolklasserna strömmar till.

Annons

Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att Kristdemokraterna är vana vid låga opinionssiffror och att jobba i motvind, men förstår att det tär på energin.

– De har haft det tufft under en längre period nu. Det är alltid så att framgång föder framgång. Går det bra så blir folk mer entusiastiska och har lättare att jobba. Det vill till seghet och entusiasm för att orka med det, säger han.

Telefonsamtalen är många för Magnus Sjödahl under valrörelsen.
Telefonsamtalen är många för Magnus Sjödahl under valrörelsen.Foto: Foto: Jan Pettersson

Kristdemokraternas behov av stödröster har varit betydande de senaste valen, men när även Moderaterna sviktar kan det bli problematiskt. Enligt Johansson hjälper det inte heller om KD har siffror som är långt från riksdag- eller kommunspärren.

– Det är ingen tvekan om att det finns någon slags gräns där man ger upp och inser att ens stödröst kan bli bortkastad om partiet åker ur. Kristdemokraterna balanserar väldigt nära den gränsen för närvarande.

På eftermiddagen delar Magnus Sjödahl ut flygblad i brevlådor i sina hemtrakters Sjömarken. Här var KD starkare än genomsnittet i Borås vid förra valet.

Runt 200 flygblad på 90 minuter delades ut i Sjömarken under torsdagseftermiddagen.
Runt 200 flygblad på 90 minuter delades ut i Sjömarken under torsdagseftermiddagen.Foto: Foto: Jan Pettersson

Brevlåda efter brevlåda betas av. Kilometerna tickar på. Magnus ger sig inte, han brinner fortfarande för sin sak.

– Det här är fotarbete och en del av jobbet. Jag har mina värderingar och ett brinnande samhällsintresse. Det jag står för vill jag kämpa för, säger han och slänger ner det Ebba Busch Thor-prydda flygbladet i en villabrevlåda.

Gatorna är lummiga, lugna och backiga. Och Sjödahls tempo är högt. Telefonen ringer flera gånger, alla samtal är valrelaterade. På kvällen ska han lyssna på partiledaren i Vårgårda.

Det är 13 dagar kvar till valet. Ett val som kan bli avgörande för Kristdemokraternas framtid. Både lokalt och nationellt.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons