Annons

Lillasyster Öberg: "Snart slår jag Hanna"

Elvira Öberg fick en strålande världscupdebut i Östersund.
Med en bom kom 20-åringen i mål fyra tiondelar efter storasystern Hanna Öberg – och knep en tolfteplats.
Skidskytte • Publicerad 1 december 2019
Elvira Öberg gjorde ett kanonlopp i världscupdebuten i skidskytte i Östersund och blev tolva – fyra tiondelar efter storasystern Hanna Öberg.
Elvira Öberg gjorde ett kanonlopp i världscupdebuten i skidskytte i Östersund och blev tolva – fyra tiondelar efter storasystern Hanna Öberg.Foto: Anders Wiklund / TT

Hanna Öberg, med ett tidigare startnummer än Elvira Öberg, följde lillasysterns sista skytte från den mixade zonen. En bom innebar att lillasyster Öberg hade chansen att ta sig förbi Hanna, som hade kört in på en elfteplats efter två bom.

– Jag får kanske passa mig här. Hon kör ju jättebra. Det är kul att se. Hon har utvecklats jättemycket i år och verkligen gjort sig förtjänt av den här startplatsen. Det är inspirerande, säger Hanna Öberg.

Annons

– Men det är klart, man vill ju vara bäst i familjen, så är det.

Hanna Öberg klarade sig till slut med fyra tiondelars marginal mot lillasyster Elvira Öberg som körde in som tolva i sin världscupdebut.

– Ja, hon (Hanna) får inte bli alltför trygg, säger Elvira Öberg och skrattar när hon får höra att storasystern blivit lite nervös.

Men de där fyra tiondelarna sved en del.

– Lite surt alltså. Men jag är jättenöjd, snart slår jag henne, säger Elvira Öberg och fortsätter:

– Det är helt otroligt att jag är med så långt fram, trots en bom. Det hade jag verkligen inte räknat med på förhand.

Hon inledde tävlingen i ett snabbt tempo och sköt fullt i liggande skyttet.

– Det var jättekul att tävla, jag har aldrig tävlat inför en publik på det här sättet heller och det var jättekul att de verkligen hejade på mig, säger Elvira Öberg.

Persson bästa svenska

Hanna Öberg sköt även hon fullt i det liggande skyttet och hade när hon körde in för det stående ett bra läge att köra för topplaceringarna. Men två bom gör stor skillnad i sprint och i mål var hon 46 sekunder efter segraren Dorothea Wierer, Italien.

– Det var lite synd. Näst sista skottet (i stående) var ett dåligt skott och då tappade jag fokus, säger Hanna Öberg direkt efteråt.

Annons

I stället var det Linn Persson som blev bästa svenska – efter att bara fått med sig en bom från stående. Hon blev femma, 21 sekunder efter Wierer.

– Jag trodde inte att jag skulle räcka så långt på en bom. Det sista varvet var skräckblandad förtjusning, när man fick höra att man var sekunder från pallen. Det var verkligen en kamp, säger Linn Persson.

"Det är suveränt"

Femteplatsen var ett tangerat personbästa för skidskytten, som trots sin egen glädje inte var sen att berömma den debuterande Öbergs prestation.

– Superkul för Elvira i hennes premiär här. Att gå in och göra ett sådant kanonlopp. Jag var 59:a i min första världscup och var svinnöjd. Det är suveränt, säger Linn Persson.

Mona Brorsson, med två bom, kom in dryga minuten efter ledaren och slutade 22:a. Emma Nilsson slutade 43:a och Ingela Andersson körde in som 50:e.

Rättat: I en tidigare version förekom felaktig uppgift om marginalen mellan syskonen Öberg. Rätt ska vara fyra tiondelar.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons