Annons

Nyupptäckt gen kan slå ut antibiotika

En tidigare okänd resistensgen riskerar att slå ut även kraftfull antibiotika. Genen tycks redan ha spritt sig över världen.
Medicin • Publicerad 27 mars 2020
Forskare i bland annat Göteborg har upptäckt en hittills okänd gen som kan göra bakterier resistenta mot antibiotika. Arkivbild.
Forskare i bland annat Göteborg har upptäckt en hittills okänd gen som kan göra bakterier resistenta mot antibiotika. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antibiotikaresistens har blivit ett allt allvarligare problem inom vården de senaste åren. Nu har en forskargrupp upptäckt ytterligare en gen som på sikt kan försvåra behandlingen av multiresistenta bakterier.

Genen, som forskarna gett namnet "gar", hittades i prover från flodsediment i Indien.

Annons

Den skiljer sig från de hittills kända resistensgenerna – men tycks redan ha spritt sig till flera sjukdomsframkallande bakterier. När forskarna jämförde genen med redan kända dna-sekvenser från bakterier upptäckte de att den resistenta genen redan fanns i bland annat salmonella- och pseudomonas-bakterier från USA, Kina och Italien.

– Den finns i olika arter på olika ställen, men det verkar bara vara i ett fåtal fall än så länge, säger Joakim Larsson, professor och föreståndare för Centrum för antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet.

Attackerar molekylgrupp

Den nyupptäckta genen tycks göra bakterier resistenta mot den senaste så kallade aminoglykosiden, en grupp antibiotika som är viktig i kampen mot multiresistenta bakterier.

– Det är en grupp av antibiotika som har funnits ett tag, där man nu utvecklat en ny variant som ska undvika en del av resistensmekanismerna. Men den har just den speciella molekylgruppen som den här resistensgenen verkar attackera, säger Joakim Larsson.

Genbaserad diagnostik

Hittills tycks genens spridning vara relativt begränsad. Men på sikt riskerar gar-genen och andra liknande gener att göra det ännu svårare att behandla till exempel sjukhusförvärvade lunginflammationer.

Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt få upp ögonen för dem, konstaterar Joakim Larsson.

– Vet man vilka vapen bakterierna kan ta till kan ju läkemedelsindustrin tänka på detta när de utvecklar antibiotikan också, säger han.

– Man håller på att utveckla mer och mer genbaserad diagnostik, då måste man känna till vilka gener som ger resistens också.

Studien har publicerats i tidskriften Microbiome.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons