Annons

Nytt kolkraftverk ockuperat i miljöprotest

Över 100 miljöaktivister ockuperade under söndagen en ny omtvistad kolenergianläggning i västra Tyskland.
Tyskland • Publicerad 2 februari 2020
Den nya kolenergianläggningen Datteln 4 väntas kunna börja producera 1100 megawatt från och med i sommar.
Den nya kolenergianläggningen Datteln 4 väntas kunna börja producera 1100 megawatt från och med i sommar.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Aktivisterna bar orange overaller och ansiktsmasker och hade med sig skyltar med budskap som "Lägg ner kolet" och "20 års profit åt er på bekostnad av vår framtid".

– I ett läge av klimatkris kan vi inte tillåta att ett nytt kolkraftverk kopplas in på kraftnätet, säger Kathrin Henneberger, medlem i nätverket Ende Gelände som ligger bakom aktionen.

Annons

Förbundskansler Angela Merkels regering antog nyligen en plan om att samtliga landets kolkraftverk ska vara stängda till 2038.

Men anläggningen Datteln 4 i delstaten Nordrhein-Westfalen har ändå fått tillstånd att öppna med argumentet att det är bättre att börja stänga ner gamla anläggningar, med större miljöpåverkan, än att stoppa det nya kraftverket.

– Lagen är en katastrof. Vi kan inte fortsätta bränna kol under 18 år till, säger Henneberger.

Datteln 4 har kostat energiföretaget Uniper 1,5 miljarder euro, motsvarande ungefär 16 miljarder kronor.

Miljöaktivister i Tyskland har tidigare lyckats sätta käppar i hjulen för koldioxidintensiva energiprojekt, såsom koncernen RWE:s planerade brunkolsutvinning i Hambachskogen utanför Köln.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons