Annons

Nya tullhot från USA rikas mot ost och oliver

USA hotar med att införa nya tullar på europeiska varor till ett sammanlagt värde av cirka 37 miljarder kronor. På listan bland varor som berörs finns bland annat oliver, italiensk ost och skotsk whisky.
Ekonomi • Publicerad 2 juli 2019
Gammal ost. USA vill ge igen för subventioner till franska Airbus och hotar med nya tullar på europeiska varor.
Gammal ost. USA vill ge igen för subventioner till franska Airbus och hotar med nya tullar på europeiska varor.Foto: Leif R Jansson / TT

Därmed trappas den gamla konflikten mellan USA och EU kring otillåtna subventioner till flygindustrin upp.

USA hotade i april med att införa tullar på över 100 miljarder kronor på en mängd varor från EU. Amerikanska handelsmyndigheten USTR hänvisade då till att flygplanstillverkaren Airbus subventioneras i EU-länder.

Annons

Enligt USTR har Världshandelsorganisationen (WTO) flera gånger påpekat att subventionerna har negativa effekter för USA.

Branschorganisationen Scotch Whisky Association (SWA) beklagar att skotsk whisky hamnat i skottlinjen för konflikten och uppmanar Storbritanniens, USA:s och EU:s politiska ledare att lösa situationen.

Whisky är Storbritanniens största inkomstkälla inom livsmedelsexport som värderades till över 550 miljarder kronor under 2018. USA är den överlägset största exportmarknaden.

Från EU:s håll kommer signaler om att företrädare är öppna för diskussion med USA. Samtidigt ifrågasätts de siffror som USA presenterat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons