1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Massiva protester mot Bouteflikas bror

För tionde fredagen i rad samlades människor runtom i Algeriet för att protestera mot den styrande eliten.
Protesterna – bland de största sedan president Abdelaziz Bouteflika tvingades avgå – riktade sig denna gång mot Bouteflikas yngre bror.
En demonstrant håller i en algerisk flagga i Bordj Bou Arreridj, sydöst om Alger, under fredagens omfattande protester i Algeriet.
Foto: Toufik Doudou/AP/TT

– Vi vill bli av med systemet och att alla tjuvar döms, säger Zohra, en 55-årig lärare som rest 35 mil för att delta i protesterna i huvudstaden Alger tillsammans med sin 25-årige son Mohamad, till nyhetsbyrån AFP.

Bara i Alger samlades hundratusentals människor. Demonstranter bar skyltar med slagord som "Ned med systemet" och "Vi är utleda på er", rapporterar Reuters. Och bilder från staden Bordj Bou Arreridj, sydöst om huvudstaden, visar en massiv uppslutning där gatorna fylldes till bredden av demonstranter med algeriska flaggor.

"Verklige makthavaren"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Abdelaziz Bouteflika tvingades avgå efter 20 år som president efter omfattande protester, men proteströrelsen anser att det finns en bred elit bakom honom som fortfarande biter sig kvar vid makten. Däribland hans 61-årige bror Saïd Bouteflika, som agerat rådgivare åt presidenten. Under den tid Abdelaziz Bouteflika varit sjuklig har brodern uppfattats som den verklige makthavaren och han som ses som en eventuell arvtagare.

Och det är just Saïd Bouteflika, fredagens demonstration riktade sig mot. Demonstranter pekade ut Saïd Bouteflika som "gängledaren" och krävde att han ställs inför rätta, rapporterar .

Avgångskrav

Abdelaziz Bouteflika har ersatts av Abdelkader Bensalah, ledare för parlamentets överhus, som ska vara interimspresident fram till valet den 4 juli. Demonstranter kräver dock att Bensalah avgår.

Även landets arméchef, generallöjtnant Ahmad Gaïd Salah, som ställde sig på demonstranternas sida och förklarade Bouteflika oförmögen att utöva sitt ämbete, ses som en del av den elit demonstranterna vill ha bort. Salah har den senaste tiden tryckt på för att få en rad välbärgade affärsmän utredda för korruption – och förra helgen greps fyra inflytelserika personer med kopplingar till Bouteflikas yngre bror, skriver AFP.

Det har dock inte blidkat proteströrelsen.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.