Annons

Ny underrättelseorganisation i Australien

Sedan ett allt hårdare tonläge vuxit fram gentemot Kina sjösätter Australien en ny underrättelseorganisation mot aktörer som blandar sig i landets inre angelägenheter.
Australien • Publicerad 2 december 2019
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

– Denna specialstyrka mot utrikes inblandning ska identifiera, störa och åtala, säger premiärminister Scott Morrison.

Duncan Lewis, chef för Australiens säkerhets- och underrättelsetjänst Asio, sade nyligen att Kina arbetar hårt och lömskt för att skaffa sig inflytande i politiken, statsförvaltningen, näringslivet och mediebranschen.

Annons

Bland annat utreder Asio misstankar om att kinesiska agenter försökt rekrytera en 32-årig kinesisk-australisk affärsman och få honom att ställa upp i parlamentsvalet i Australien. Mannen ska ha larmat Asio, och i mars hittades han död på ett hotellrum. Polisen har inte lyckats fastställa dödsorsaken.

Den nya organisationen ska innehålla representanter för Australiens samtliga underrättelseorgan. En nyhet är att även de organ som annars ansvarar för underrättelseinhämtning utomlands ska samarbeta med federal polis för att identifiera, ställa inför rätta och utvisa utländska agenter.

Kina nekar till alla anklagelser och i Peking kommenterade Hua Chunying, utrikesdepartementets talesperson, den nya underrättelseorganisationen:

– Olika medier och organisationer i Australien är förtjusta i att hetsa upp så kallade kinesiska spionfall, oavsett hur bisarra deras intriger är, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons