Annons

Nya korruptionsbevis mot VM-arrangörer

I nästan tio år har Qatar och Ryssland misstänkts för att ha mutat Fifa-toppar för att få deras röster och därmed få arrangera fotbolls-VM.
Nu sätter för första gången USA:s justitiedepartement misstankarna svart på vitt.
Fotboll • Publicerad 7 april 2020
VM-slutspelet 2018 var en stor pr-framgång för Rysslands president Vladimir Putin. Men gick allt rätt till när landet tilldelades mästerskapet? Arkivbild.
VM-slutspelet 2018 var en stor pr-framgång för Rysslands president Vladimir Putin. Men gick allt rätt till när landet tilldelades mästerskapet? Arkivbild.Foto: Alexander Safonov

Utredningen har pågått i flera år när nu det amerikanska justitiedepartementet för första gången kommer ut med detaljerade anklagelser.

Enligt åtalet betalade representanter för Ryssland och Qatar medlemmar i Internationella fotbollsförbundets (Fifa) exekutivkommitté för att i gengäld få arrangera VM i fotboll för herrar 2018 respektive 2022.

Annons

Bland annat ska Fifas tidigare vice ordförande Jack Warner från Trinidad Tobago ha tagit emot 5 miljoner dollar, drygt 50 miljoner kronor, för att lägga sin röst på Ryssland, skriver The New York Times. Rafael Salguero, en fotbollsledare i Guatemala, fick 10 miljoner kronor för samma sak, enligt åtalet.

Mutor från Qatar

Dessutom ska tre sydamerikanska Fifa-medlemmar ha fått betalt för att rösta på Qatar, två av dem är döda medan den tredje – Ricardo Teixeira, tidigare ordförande i det brasilianska fotbollsförbundet, bor i Brasilien.

I samma omfattande åtal lägger åklagarna fram anklagelserna mot flera mediebolag som ska ha mutat fotbollsledare för att säkra tv-rättigheter.

Bland annat misstänks Hernan Lopez and Carlos Martinez, tidigare höga chefer på tv-bolaget 21st Century Fox, för att ha mutat fotbollsledare med miljontals dollar för att få tillgång till sändningsrättigheter både 2018 och 2022.

Mer än 40 personer åtalade

Amerikanska åklagare inledde sin korruptionsutredning kring Internationella fotbollsförbundet Fifa 2015. Mer än 40 personer har hittills åtalats och minst 22 har erkänt sig skyldiga till brott, enligt AFP. De flesta misstankarna har rört fotbollshöjdare i Sydamerika samt Concacaf (Nord- och Centralamerika samt Karibien) som tagit emot mutor för att ge tillgång till tv-rättigheter till VM-kvalmatcher och andra stora turneringar och matcher.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons