Annons

Nu ska Checkpoint Charlie rustas

Tyskland • Publicerad 4 december 2019
Personer utklädda till soldater vid en återuppbyggd kopia av den gamla vaktkuren. Checkpoint Charlie har blivit en stor turistattraktion i Berlin men nu ska området exploateras. Arkivbild
Personer utklädda till soldater vid en återuppbyggd kopia av den gamla vaktkuren. Checkpoint Charlie har blivit en stor turistattraktion i Berlin men nu ska området exploateras. ArkivbildFoto: Markus Schreiber/AP/TT

Efter flera års dragkamp har de styrande i Berlin till slut klubbat planen som ska ge ett av kalla krigets främsta landmärken en rejäl ansiktslyftning. Gränsövergången Checkpoint Charlie ska befrias från trängsel och kommers till förmån för ett torg, ett nytt museum över kalla kriget och nya bostadshus.

Checkpoint Charlie är den mest kända av Berlinmurens övergångar och efter den tyska återföreningen 1990 besöks platsen av tusentals turister varje dag. Privata och offentliga museer och minnesplatser har vuxit upp och många berlinare beskriver Checkpoint Charlie som ett "historiens Disneyland".

Annons

I november ingrep myndigheterna mot personer utklädda till amerikanska soldater som – ibland med ifrågasatta metoder– tog betalt för selfies tillsammans med turister.

Exploateringsplanerna fortsätter dock att skapa kontroverser. Inom den styrande koalitionen i Berlin råder delade meningar om huruvida skyskrapor ska få byggas på den historiska platsen eller inte.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons