Annons

Norska vägar säkrast i världen

Norska vägar är säkrast i världen enligt en internationell jämförelse av risken att dö i trafiken.
Sverige hamnade förra året på sjätte plats, bromsat av en kraftig ökning av dödsolyckorna just det året.
Trafikolyckor • Publicerad 2 december 2019
Norska vägar är trafiksäkrast i världen konstaterar OECD i en ny rapport. Här en bild från Jondalstunneln i Hordaland i Sydnorge. Arkivbild
Norska vägar är trafiksäkrast i världen konstaterar OECD i en ny rapport. Här en bild från Jondalstunneln i Hordaland i Sydnorge. ArkivbildFoto: Marit Hommedal/NTB scanpix/TT

Norge har lägst antal trafikdöda, både i proportion till invånarantal och avverkade fordonsmil, enligt en internationell jämförelse mellan 40 länder som OECD har publicerat. Det är sex gånger större risk att dö i trafiken i Argentina än i Norge, konstateras i rapporten.

OECD har jämfört bland annat antalet dödsfall i trafiken per 100 000 invånare, både under 2018 och på längre sikt.

Annons

Under 2018 rapporterades bara två dödsfall i trafiken per 100 000 invånare i Norge. Därefter kommer Schweiz, Storbritannien, Irland och Danmark. I Sverige var motsvarande siffra 3,2. Genomsnittet i EU var 4,9.

Kraftig ökning

Just 2018 var det dödligaste året på svenska vägar på nästan tio år, med 324 döda, en ökning med 29 procent från året innan.

När OECD jämför döda per 100 000 invånare under 2017 hamnar Sverige på andra plats, efter Norge.

När det gäller döda per fordonskilometer 2017 hamnar Sverige också på andra plats, efter Norge. Räknat per registrerade fordon 2017 leder Norge följt av Schweiz och Sverige.

Totalt sett har dödsfallen i trafiken minskat i Sverige, med 45 procent mellan 2000 och 2018.

Fler cykelolyckor

Även i en majoritet av de jämförda länderna har antalet trafikdöda minskat markant sedan 2000, även om minskningen har planat ut något sedan 2013.

Det framgår också att trafiksäkerheten i de jämförda länderna är långt bättre än i världen i stort. Globalt inträffade 18,3 dödsfall i trafiken per 100 000 invånare, enligt en WHO-rapport från 2018.

I rapporten noteras att cykling blir allt populärare, inklusive användning av elcyklar. Utvecklingen har lett till markant ökat antal dödliga cykelolyckor i flera länder.

Rapporten bygger på statistik som samlats in av International Traffic Safety Data and Analysis Group (IRTAD).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons