Annons

Norsk kritik mot klubbar som permitterar

Flera norska fotbollsklubbar väljer precis som vissa svenska att permittera sina spelare för att få ekonomisk hjälp under coronakrisen.
Men inte Lillestrøm – vars ordförande är kritisk till klubbarna som gör det.
Fotboll • Publicerad 2 april 2020
Lillestrøms ordförande Morten Kokkim (höger) och sportchef Simon Mesfin (vänster) är kritiska till fotbollsklubbar som permitterar. På bilden finns också svenske Jörgen Lennartsson som presenterades som tränare 2018, men fick lämna efter förra säsongen. Arkivbild.
Lillestrøms ordförande Morten Kokkim (höger) och sportchef Simon Mesfin (vänster) är kritiska till fotbollsklubbar som permitterar. På bilden finns också svenske Jörgen Lennartsson som presenterades som tränare 2018, men fick lämna efter förra säsongen. Arkivbild.Foto: Audun Braastad/NTB scanpix/TT

Lillestrøm åkte ur högsta fotbollsserien i Norge i fjol och gick över 12 miljoner norska kronor back. Men klubben har trots allt inte permitterat en enda anställd under coronakrisen.

– I utgångsläget är permitteringar inte avsedda för att välta över lönekostnader på staten. De är inte heller avsedda för att klubbar ska spara pengar eller rädda upp underskottet från förra året, som vi hade, säger Lillestrøms ordförande Morten Kokkim.

Annons

– Så här långt handlar det för vår del om en inkomstförskjutning. Matcherna ska spelas senare.

Kokkim menar också att det är lätt att hamna i ett gränsland, om man permitterar spelarna samtidigt som man ändå har koll på dem och följer upp deras träning.

– Vi vill inte utmana det gränslandet. Så får andra klubbar får göra sina egna värderingar, säger han.

Lillestrøms sportchef Simon Mesfin håller med:

– Det är att missbruka permitteringsmöjligheten när man börjar permittera bara några dagar efter "lock-down" i Norge. Det finns massa företag som blöder varje dag och som måste använda sig av det, säger Mesfin till VG.

I Sverige har flera klubbar också valt att permittera spelare och övrig personal. En klubb som gått mot strömmen är det regerande mästarlaget Djurgården.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons