Annons
Nyheter

Norrmän i karantän efter resor till Sverige

Coronaviruset • Publicerad 15 april 2020
En bil kör in i Norge på en gränsövergång vid Svinesund, norr om Strömstad i Bohuslän. Arkivbild.
En bil kör in i Norge på en gränsövergång vid Svinesund, norr om Strömstad i Bohuslän. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Fler än 2 000 norrmän sitter i karantän efter att ha åkt på shoppingresor till Sverige under påskveckan. Inköpsturerna gjordes trots att den norska gränspolisen avrått från sådana resor.

– En besvikelse, säger Pål Erik Teigen, stabschef i det norska polisdistriktet Innlandet, till NRK.

Annons

Enligt NRK har cirka 2 350 norrmän satts i karantän i hemlandet efter resor över gränsen. Av dessa blev 1 700 stoppade och registrerade vid Svinesund, medan övriga korsade gränsen i Värmland eller Dalarna.

Øyvind Nilsen, insatsledare polisdistrikt Øst, tror att många av resenärerna gjort ett medvetet val och bedömt att inköpsturen var värd 14 dagar i karantän på hemmaplan.

– Det är tråkigt att man inte varit villig att delta i den gemensamma ansträngningen. Det finns tyvärr en del som inte tar det så noga, säger Nilsen till NRK.

Det totala antalet norrmän som passerat gränsen är högst sannolikt ännu större, eftersom polisen inte haft bevakning vid alla gränsövergångar dygnet runt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons