Annons

Nobelpristagarna lyfte fram sina mödrar

En mor gav sitt barn "själ", en annan impulser till ett livslångt författarskap. Både Olga Tokarczuk och Peter Handke framhöll sina mödrars avgörande betydelse i sina Nobelföreläsningar.
Litteratur • Publicerad 7 december 2019
Olga Tokarczuk och Peter Handke talade både om sina mödrars betydelse.
Olga Tokarczuk och Peter Handke talade både om sina mödrars betydelse.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: 
Olga Tokarczuk och Peter Handke fick båda långa och innerliga applåder efter sina Nobelföreläsningar.
Olga Tokarczuk och Peter Handke fick båda långa och innerliga applåder efter sina Nobelföreläsningar.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Olga Tokarczuk och Peter Handke föreläste traditionsenligt den 7 december i Börshuset i Gamla Stan.
Olga Tokarczuk och Peter Handke föreläste traditionsenligt den 7 december i Börshuset i Gamla Stan.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Olga Tokarczuk föreläste före Peter Handke i Börshuset i Gamla Stan.
Olga Tokarczuk föreläste före Peter Handke i Börshuset i Gamla Stan.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare, presenterade Nobelpristagaren Peter Handke som avslutade med att recitera Tomas Tranströmer.
Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare, presenterade Nobelpristagaren Peter Handke som avslutade med att recitera Tomas Tranströmer.Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Spela spelet. Var inte huvudpersonen. Sök konfrontationen. Men sök inte någon fördel. Undvik baktankarna. Förtig ingenting. Var mjuk och stark. Ge dig in i leken och förakta segern."

Som vore det en programförklaring till hans just nu så omdebatterade författarskap inledde Peter Handke sin Nobelföreläsning med att citera den egna dikten "Över byarna".

Annons

Handke sade också att det var människorna i hans uppväxtby, och hans mors berättelser om korta, ofta otroliga händelser, som gav honom impulser till ett snart livslångt författarskap.

– För mig är det som att jag vid varje tillfälle var hennes enda publik.

Avgörande samtal

Handke avslutade med att läsa dikten "Romanska bågar" av Tomas Tranströmer på svenska. Liksom Olga Tokarczuk fick han innerliga applåder både före och efter sin föreläsning.

Tokarczuks mor gav sin dotter livslång styrka genom att tidigt låta henne förstå att "det fanns mer av mig än vad jag dittills kunnat föreställa mig".

Den polska författaren konstaterade att den västerländska civilisationen i stor utsträckning grundar sig på upptäckten av jaget och på berättelser i första person. Samtidigt beklagade hon samtidslitteraturens förkärlek för just jagberättelser.

– Det visar sig nämligen att författarens eget "jag" inte kan ställa anspråk på universalitet. Vad vi saknar är – tycks det – en allegorisk dimension.

Nya sätt att berätta om världen behövs enligt Tokarczuk som utnämnde 2000-talets två första decennier till tv-seriernas era.

Ändå är det litteraturen som hon ser som en av få branscher som försöker hålla oss kvar i det konkreta i tillvaron och som också kan levandegöra de ofta hisnande sambanden mellan olika tider och rum.

Som exempel tog hon ögonblicket då Christofer Columbus avseglade till Nordamerika, vilket ledde till massdöd i det nya landet och till en vild växtlighet på igenvuxna åkrar, som i sin tur kan ha orsakat de klimatförändringar som gjorde att svenska trupper 200 år senare kunde gå över Östersjöns is.

Egen känslighet

Det är också i skrivandet som hon tycker att hennes egen känslighet, och förmåga till inlevelse i "varje liten skärva av världen", kommer till sin rätt.

Annons

– Litteraturen är byggd just för att uppvisa denna känslighet gentemot varje annan existens än vi själva, sade Tokarczuk som framhöll att världen är döende utan att vi ens märker det.

Bristande respekt för naturen, girighet och brist på inlevelse har reducerat den till ett föremål att utnyttja och förstöra.

– Därför känner jag att jag måste berätta om världen som om den var levande och oupphörligt uppstod inför våra ögon som en helhet, och vi – en på samma gång liten men mäktig del av den.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons