Annons

Nigerias polis avråder från dueller

Nigeria • Publicerad 9 maj 2019
Poliser spärrar av en väg i Nigerias huvudstad Abuja. De bör inte utmanas på duell, råder landets polismyndighet. Arkivbild.
Poliser spärrar av en väg i Nigerias huvudstad Abuja. De bör inte utmanas på duell, råder landets polismyndighet. Arkivbild.Foto: Olamikan Gbemiga/AP/TT

I all välmening ger polisen i Nigeria råd till fordonsförare som närmar sig kontroller: "Trotsa eller utmana inte en beväpnad säkerhetsman på duell."

Landets polis dras med rykten om korruption och rättighetsövergrepp. Många medborgare är rädda för att bli stoppade vid kontrollstationer, där poliser ofta utkräver mutor.

Annons

Nyligen lade polismyndigheten ut tips i sociala medier för hur allmänheten bör bemöta poliser. Det handlar om att sakta ner, hålla händerna synliga så att polisen ser att ingen håller i vapen och att tända fordonets innerbelysning.

"Ofta säger folk saker som 'skjut mig om du kan!' Beakta att det är ett recept på katastrof!" skriver polisen och ber i stället människor att bemöda sig om att vara hövliga och vänliga även när polisen vill ha svar på frågor.

"Kom i håg att när du ler mot en spegel, ler spegeln tillbaka mot dig", heter det i polisens riktlinjer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons