NHL-stjärnan om bojkotten: "De har mitt stöd"

Ishockey Artikeln publicerades
Mattias Ekholm:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Mattias Ekholm: "Starkt att de vågar säga ifrån. Det bidrar till att vi kan bli bättre som hockeyvärld." Arkivbild.

Spelarna i Damkronorna har under uppmärksammade former tackat nej till det svenska landslaget. Anledningen är bland annat Ishockeyförbundets bristande stöd till damverksamheten.

Ett beslut som NHL-proffsen Mattias Ekholm och Filip Forsberg stödjer.

– Jag är visserligen dåligt insatt i frågan, men tror man på någonting och har man en känsla för det, ska man alltid följa det till hundra procent. Därför har de mitt stöd för att de gör detta, säger Nashvilleproffset Mattias Ekholm till TT.

Det var tidigare i veckan som spelarna i Damkronorna valde att bojkotta landslagets förberedelseläger på Bosön och femnationsturneringen i Finland 20–25 augusti.

Anledningarna är flera och handlar dels om bristande ekonomiska förutsättningar där spelarna går minus för att spela med landslaget. Men det handlar också om reseförutsättningar som inte är optimala och en känsla av att ishockeyförbundet inte tar landslaget på allvar.

En aktion som har skapat uppmärksamhet inom svensk ishockey där flera profiler, som före detta landslagsspelaren Maria Rooth, har uttalat sitt stöd.

Det gör även Mattias Ekholms lagkamrat i Nashville, Filip Forsberg. 25-åringen menar att han är dåligt insatt i detaljerna kring bojkotten ställer sig ändå bakom spelarna i Damkronorna.

– Självklart ska de stå upp för vad de tycker. Om de känner att de inte blir rättvist behandlade så gör de rätt i detta, säger han.

Fakta

Fakta: Konflikten om Damkronorna

Vid OS 2018 blir Sverige bara sjua. Efter det drar Sveriges olympiska kommitté (SOK) in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. "Vi satsar inga pengar på dem nu. Vi har hållit sjätte-sjunde-nivån precis som när vi gick in för fyra år sedan. Då får de prestera innan vi eventuellt kommer tillbaka", säger verksamhetschefen Peter Reinebo. SOK motiverar sitt beslut med att förbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damishockeyn. Flera spelare väljer att tacka nej till landslaget.

I augusti samma år meddelar Svenska ishockeyförbundet att man tillsammans med herrligan SHL lägger 800 000 kronor på damlandslaget den kommande säsongen. "Vi känner att vi måste ta ett ansvar nu för det finaste vi har på tjejsidan", säger SHL-ordföranden Anders Källström. Förbundet tillsätter ett krisråd för att ta itu med Damkronornas svaga resultat.

I april i år åker Damkronorna åker ur VM:s A-grupp för första gången. "Det känns som man har svikit svenska folket", säger förbundskapten Ylva Martinsen.

Den 1 augusti anmäls Svenska ishockeyförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Bakgrunden är debatten kring ersättningar på landslagsnivå för dam- respektive herrspelare inom fotbollen och ishockeyn. "Känslan är att vi inte betyder speciellt mycket. Vi har ett lag för att de måste ha ett lag på damsidan. Efter tio år i landslaget har man känslan att man inte vill åka dit, för man blir bara frustrerad", säger Brynäs lagkapten Erika Grahm.

Den 14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Orsaken är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet.

Den 16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett axplock av punkter som ligger till grund för konflikten med Svenska ishockeyförbundet. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan punkt är icke-optimala reseförhållanden. Bland annat ska Damkronorna ha tvingats resa hem från en turnering i Finland med Finlandsfärja.

Visa mer...