1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Netanyahu: Israelisk suveränitet i Jordandalen

Om han vinner valet den 17 september tänker Israels premiärminister Benjamin Netanyahu införa israelisk suveränitet i bland annat Jordandalen på den ockuperade Västbanken.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under en presskonferens i Tel Aviv på tisdagen.
Foto: Oded Balilty/AP/TT

– I dag tillkännager jag min avsikt att, efter att den nya regeringen tagit plats, införa israelisk suveränitet i Jordandalen och över Döda havets norra del, sade Netanyahu i ett tv-sänt anförande på tisdagseftermiddagen.

Ett sådant israeliskt agerande kan effektivt sätta stopp för allt fortsatt hopp om en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och palestinierna, vilket stått i fokus för internationell diplomati i årtionden, skriver nyhetsbyrån AFP.

En vecka före valet säger Netanyahu också att den fredsplan som USA:s president Donald Trump ska presentera inom kort är ett "historiskt tillfälle" för att vidta åtgärderna. Om Trump säger Netanyahu att han har stor "tilltro till vår vänskap" och att han vill agera med "maximal koordination" med USA, rapporterar den israeliska tidningen .

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Jordandalen omfattar knappt en tredjedel av Västbanken, men det är oklart exakt hur stor del av Jordandalen som Netanyahu verkligen avser.

Inte första gången

Det är heller inte första gången som Netanyahu talar om att införa israelisk suveränitet över Västbanken eller delar av den. Även två dagar före det förra valet, i april, sade premiärministern att han ska agera för samma sak om han blir omvald.

– En palestinsk stat kommer att hota vår existens och jag har stått emot enormt tryck de senaste åtta åren, ingen premiärminister har motstått sådant tryck. Vi måste kontrollera vårt öde, sade Netanyahu då.

Även tidigare i september sade Netanyahu, i ett tal i bosättningen Elkana, att han tänker agera för att Israel ska få suveränitet över samtliga bosättningar på Västbanken.

"Förlora på lång sikt"

Palestiniernas premiärminister Mohammad Ishtayeh varnade före Netanyahus uttalande på tisdagen för att denne kan lyfta frågan om suveränitet som ett trick inför valet.

– Landet Palestina är inte en del av Netanyahus valkampanj.

– Om han tror att han kommer att vinna röster kortsiktigt genom att annektera bosättningar kommer han och Israel att förlora på lång sikt, fortsatte Ishtayeh.

Efter Netanyahus uttalande säger Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, att premiärministern helt har ändrar på spelplanen.

– Han förstör inte bara tvåstatslösningen, han förstör alla chanser till fred, säger hon.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.