Annons

400 000 fler SD-väljare på ett halvår

Sverigedemokraterna ökar kraftigt medan Socialdemokraterna sjunker till en lägre notering än vad företrädaren Håkan Juholt hade när han tvingades avgå som S-ledare, visar SCB:s novembermätning av partisympatier.
Stödet för Kristdemokraterna har halverats sedan SCB:s mätning i maj.
Politik • Publicerad 3 december 2019
Foto: 
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverigedemokraterna når sitt bästa resultat hittills med 22,6 procent och verkar ha etablerat sig som näst största parti. Baserat på antal röstberättigade inför valet 2018 kan det översättas till nästan 1,7 miljoner SD-väljare, 412 000 fler än i majmätningen.

Socialdemokraterna får 26,3 procent, sämst hittills. Det innebär att S tappar 1,3 procentenheter jämfört med mätningen i maj i år. Partiet ligger nu under siffrorna som tvingade bort Håkan Juholt som partiledare 2012, då hade partiet just fått 27,7 procent hos SCB.

Annons

– Vi sitter i ett januariavtal, som är bra för Sverige som helhet men som också har kostat oss i förtroende, då det finns delar som har varit impopulära förslag, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Stor rörlighet

Hon anser att det kostar i opinionen att vara regeringsparti, men S har också påverkats av att det den politiska dagordningen till stor del handlar om skjutningar och sprängningar.

– Samtidigt kan vi konstatera att människor är oroliga för hur sjukvården fungerar och om välfärden håller den kvalitet man förväntar sig. Här ser vi ett stort ansvar för oss, vi kommer behöva prioritera välfärden i varje kommande budgetförhandling, säger Rådström Baastad.

Moderaterna är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent, vilket dock är ett lyft från majmätningens 16,0 procent. När partiledaren Anna Kinberg Batra lämnade partiledarposten i oktober 2017 hade partiet 18,1 procent i SCB.

– Vi har en stigande formkurva, men det är stor konkurrens och stor rörlighet bland väljarna. För vår del gäller det att fortsätta identifiera stora samhällsproblem och leverera bra lösningar på dem, säger partisekreterare Gunnar Strömmer.

SD:s hemmaplan

SD har nu i flera mätningar varit näst största riksdagsparti, så även i SCB;s två senaste.

– Det har varit en höst som har haft väldigt mycket fokus på brottslighet, och en brottslighet som har en koppling till invandring och misslyckad integration, och det är SD:s hemmaplan. Det kan vi se i de här mätningarna, säger Strömmer.

SD:s 22,6 procent är en ökning med 5,5 procentenheter sedan majmätningen.

SD tar väljare från KD, M och S och även några från Vänsterpartiet.

– Jag är stolt och nöjd och tycker att det är en glädjande utveckling att se att vi växer och vårt förtroende ökar, säger SD:s vice ordförande Henrik Vinge.

Annons

– Jag tror att det har att göra med att vi konsekvent har sett kopplingen mellan massinvandringen och den växande kriminaliteten och kopplingen mellan massinvandringen och de kostnader som nu gör att vi inte har råd med välfärd och sjukvård i Sverige fullt ut.

Sämst för KD

Vinge anser att de övriga partierna ägnat sig mest åt att hitta på bortförklaringar till kriminaliteten och brister i välfärden och att väljarna har insett det.

Sämst i SCB-mätningen går det för Kristdemokraterna som rasar från 13,0 procent i majmätningen till 6,6 procent.

– Det var ganska väntat, nedgången var diskonterad redan. Vi har sett den trenden sedan sista veckan i Europaparlamentsvalet i maj, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren om partiets ras sedan i våras.

Vänsterpartiet tappar något och får 8,1 procent. Även Miljöpartiet tappar något och hamnar på 5,1 procent.

Jämnstora block

Liberalerna som legat under riksdagsspärren i flera mätningar på sistone noterar 4,1 procent att jämföra med 3,7 i maj. Centern, som hade 6,9 procent i maj, får 7,3 procent i november. Förändringarna för L och C är inte statistiskt säkerställda.

– Vi är långt ifrån nöjda med de här siffrorna, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

Förändringarna för S, SD, M, KD, V och MP är statistiskt säkerställda.

Den kraftiga ökningen för SD samtidigt som S backar innebär nu att M, KD och SD är jämnstora med de fyra partier som ingått januariavtalet plus Vänsterpartiet. Skillnaden är bara 0,4 procentenheter till förmån för de senare.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons