Annons

Neil Young öppnar arkivet

Neil Young har öppnat sitt väldiga musikarkiv för allmän lyssning. I samband med släppet av sitt nya album "The visitor" ligger nu hela hans låtkatalog ute på nätet.
Musik • Publicerad 2 december 2017
Neil Young. Arkivbild.
Neil Young. Arkivbild.Foto: Rich Fury/AP/TT

"The Neil Young archives" innebär att samtliga album har gjorts tillängliga men också en rad skivor som aldrig tidigare släppts. I arkivet finns också låttexter, albumomslag, videor och turnéinformation. Sajten är gratis fram till juni nästa år, då Young tänker börja ta ut en "mindre summa" för att logga in.

Släppet av arkivet är den senaste vändningen i 72-åriga Youngs turbulenta relation till onlinemusik. För flera år sedan utvecklade han en egen musiktjänst med fokus på ljudkvalitet, men projektet gick nyligen i graven. Under en period tog han även bort all sin musik från de stora strömningstjänsterna eftersom han ansåg att ljudkvaliteten var för dålig.

Annons

När det gäller arkivet har han föga förvånade fokuserat på ljudkvaliteten och förklarar i en tio minuter lång video hur man bäst navigerar genom arkivet, som går ända tillbaka till hans allra första singel "The sultan" från 1963.

"Glöm inte att ha kul och försök att inte gå vilse på sajten", säger han.

Själv firade Young släppet av skivan och arkivet med en intim livesänd konsert från sin hemstad Omemee i kanadensiska Ontario.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons