1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nato väntas huta åt Turkiet

Någon form av reprimand från Nato mot Turkiet måste det bli, bedömer Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, inför militäralliansens försvarsministermöte i Bryssel i dag.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul nyligen. På torsdagens Natotoppmöte i Bryssel får den turkiska försvarsministern vara beredd på en näsknäpp. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Telefonsamtalet den 6 oktober mellan USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan välte spelbrädet över ända i Syrien. Trumps beslut att dra bort de amerikanska soldaterna gav Rysslands president Vladimir Putin ett slagläge som han inte var sen att utnyttja.

Nu är Natomedlemmen Turkiet och Ryssland överens om att samarbeta vid Syriens norra gräns. Deras soldater ska gemensam bevaka gränsen och Ryssland låter Turkiet skapa sin önskade "terrorfria säkerhetszon". De kurdiska stridande, som haft USA i ryggen, tvingas bort från området.

– Att Turkiet på det sättet lierar sig med en stat som är den potentiella fienden till Nato är ju utomordentligt uppseendeväckande, säger Jan Hallenberg till TT.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Måste markera

På torsdagens möte i Bryssel mellan Natoländernas försvarsministrar blir den här delikata och snabbt uppkomna situationen naturligtvis ett huvudnummer.

TT: Hur tror du att Nato kommer att behandla Turkiet?

– Det måste bli ifrågasättanden om inte fördömanden. Men det är svårt att veta var de olika medlemsländerna hamnar. Jag tror att ett antal europeiska medlemsländer kommer att markera att de starkt ogillar hur Turkiet har agerat i Syrien och bryter mot internationell rätt där, svarar Jan Hallenberg.

– Men Turkiet är fortfarande så militärstrategiskt viktigt att jag tror att de alltjämt kommer att vinnlägga sig om att ha kvar Turkiet i Nato.

Begriper inte

Det nya geopolitiska läget i Syrien betyder inte att spelplanen ritats om för hela Mellanöstern, poängterar Jan Hallenberg:

– I Syrien är spelet helt annorlunda, men det finns andra konflikthärdar.

– Det finns fortfarande 50 000 amerikanska soldater i regionen och kanske maximalt 15 000 ryska soldater. USA har också stora flygbaser och mängder med flygplan, så militärstrategiskt har USA fortfarande den största makten. Men det gäller att använda den också. Det gör ryssarna men inte Trump, och då tappar USA inflytande, säger han.

TT: Förstår Trump vad han håller på med?

– I begränsad utsträckning och han bryr sig inte så mycket heller. Han förstår inte vad som händer på marken i Turkiet och Syrien och inte med sina allierade heller.

Skicklig Putin

Putin däremot stärker Rysslands inflytande i det vakuum som Trump så frikostigt bjöd på.

Dessutom arbetar Ryssland intensivt med att förbättra relationen till Israel och andra länder i Mellanöstern. Putin har till exempel manat Iran att inte gå på Israel för hårt, säger Jan Hallenberg:

– Han spelar väldigt skickligt här och har relationer med alla parter, medan USA inte har några relationer alls till Syrien och Iran.

Läs mer

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Olycka

Trafik: Lastbil åkte av vägen – välte

Föraren omhändertagen av ambulanspersonal.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man gripen för vapenbrott efter biljakt i Göteborg.

Borås

Så ska superparken växa fram – vill ha invånarnas åsikter

Har tagit ett stort kliv mot förverkligande.

Sport

Första gången sedan guldåret: ”Känslan var underbar”

Elfsborg är obesegrade efter sex omgångar: ”Otroligt stark grund”

Borås

TV: Träd föll in i hus på Göta – tre balkonger förstörda

Boende: ”Vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt”