Nationalmuseums danska samling växer

Konst • Publicerad 16 juli 2019
Utställningen "Dansk guldålder" på nationalmuseum. Arkivbild.
Utställningen "Dansk guldålder" på nationalmuseum. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

När Nationalmuseums utställning "Dansk guldålder" stänger den 21 juli, avslutas också ett förvärvsprojekt av måleri från den danska guldåldern, skriver Nationalmuseum i ett pressmeddelande.

Projektet har pågått i fem år då totalt 90 målningar och lika många teckningar införlivats i museets samling. Det gör den till den största utanför Danmark.

Perioden som brukar kallas den danska guldåldern sträcker sig över 1800-talets första hälft. Nationalmuseums samling bestod länge av enbart 40 målningar.

"Det har varit en spännande upptäcktsfärd att få utforska en av den danska konstens mest vitala perioder och att samtidigt ha kunnat bygga broar mellan en existerande kärna och en helt ny samling", säger Magnus Olausson, chef för samlingarna enligt pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.