Annons

Närmare 900 barn släppta i Nigeria

Nigeria • Publicerad 10 maj 2019
Nigerias regering strider tillsammans med regeringsvänliga miliser mot terrorgruppen Boko Haram. Arkivbild.
Nigerias regering strider tillsammans med regeringsvänliga miliser mot terrorgruppen Boko Haram. Arkivbild.Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Nästan 900 barn som har hållits fångna av CJTF-milisen i Nigeria har släppts, uppger FN. De 894 barnen, varav 106 flickor, har använts inom den lokala milisgruppens verksamhet.

Den regeringsvänliga milisen CJTF bildades 2013 för att bekämpa den terrorstämplade rörelsen Boko Haram.

Annons

Barnen släpptes vid en ceremoni i staden Maiduguri som en del av gruppens "engagemang för att få ett slut på och förebygga rekrytering och användning av barn", enligt FN:s barnfond Unicef.

– Nordöstra Nigerias barn har fått bära tyngden av den här konflikten. De har använts av beväpnade grupper i stridande och icke stridande roller, de har blivit vittnen till död, dödande och våld, säger Unicefs chef i Nigeria, Mohamed Fall.

Sedan 2017 har milisen i och med detta frigivit 1 727 barn. Hur många barn som fortsatt hålls fångna inom gruppen är okänt.

De frigivna barnen ska få hjälp att återvända till det civila livet genom ett integrationsprogram med utbildning och träning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons