Annons

Näslund om skräckvälden i NHL: Haft känslan

Flera NHL-tränare beskylls för trakasserier och mobbning av spelare.
Den förre stjärnan Markus Näslund har förståelse för dem som upplevt ett skräckvälde.
Ishockey • Publicerad 3 december 2019
Markus Näslund. Arkivbild.
Markus Näslund. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Näslund berättar för Expressen att han håller med den förre Vancouverspelaren Brent Sopel som kände det som ett skräckvälde under tränaren Marc Crawford, numera assisterande tränare i Chicago, och som stängts av efter anklagelserna.

– Jag förstår att Brent känner så, Crawford var väldigt hård mot honom i vissa lägen. Jag har förståelse för att han upplevde det som ett skräckvälde, och jag har själv haft den känslan. Till exempel när jag spelade under Mike Keenan som också hade den typen av ledarstil, säger Näslund.

Annons

Mattias Norström, som också haft Keenan och Crawford som tränare, säger att de är "stöpta i samma form". Norström hade Crawford som tränare i Los Angeles:

– Om jag sett fysiska övergrepp från honom hade jag absolut inte accepterat det. Men de psykologiska hoten fanns där jämt, säger han till Aftonbladet.

Berörs av Franzén

Norström och Näslund säger att de blivit berörda av Johan Franzéns berättelse om sitt skräckvälde under Mike Babcock i Detroit, Babcock som nyligen fick sparken från Toronto. Franzén berättar för Expressen att Babcock är "den värsta person" som han träffat.

– En mobbare som gav sig på folk. Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa, säger han till Expressen.

Även Nicklas Lidström, som spelade tillsammans med Franzén i Detroit med Babcock som tränare, känner sympati för Franzén.

– Jag tycker synd om Johan när jag hör hans berättelse. Jag kände inte till att han mådde så dåligt efter hur han blev behandlad av Babcock, säger Lidström, som själv aldrig utsattes för kränkningar av tränaren, till Aftonbladet.

– Men jag märkte att han kunde vara tuffare mot vissa spelare. Att han kunde vara på vissa spelare hårdare på match och träning.

"Inte släpper tränarna fria"

De före detta NHL-svenskarna tycker att det är bra att spelare kommer ut med sina anklagelser och pekar ut tränare.

– Samtidigt finns det en arbetsgivare och varje klubb tar beslutet vilket ledarskap som ska vara i organisationen. Min första NHL-coach var Mike Keenan som byggt hela sin karriär och framgång på det vi pratat om nu. Varje klubb som har anställt Mike kan inte säga att de inte visste att han var en sån ledare, säger Norström.

– Det är viktigt med en general manager som har koll på det där, att man inte släpper tränarna fria. Då kan det bli farligt. Jag är inte en person som tror på ”management by fear”, jag tror inte att det är sättet att få ut det mesta av en spelare, säger Näslund.

I fredags fick Calgarys huvudtränare Bill Peters sparkades efter uppgifter om rasistiska kommentarer och misshandel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons