Annons

Misstänkta attacker mot oljetankrar fördöms

Flera fartyg har utsatts för någon form av sabotage utanför Förenade arabemiratens kust. Två av dem är saudiarabiska oljetankrar, meddelar Riyad, som fördömer attacken.
Förenade arabemiraten • Publicerad 13 maj 2019
Det norskregistrerade tankfartyget MT Andrea Victory utanför Fujairah.
Det norskregistrerade tankfartyget MT Andrea Victory utanför Fujairah.Foto: United Arab Emirates National Media Council via AP/TT

Omständigheterna kring skadegörelsen är fortfarande oklara, men Saudiarabien beskriver sabotaget som en attack.

Ingen skadades i samband med händelsen, som inte heller ledde till några oljeutsläpp. Den misstänkta attacken, som inträffade vid Hormuzsundet utanför emiratet Fujairah, ska däremot ha orsakat stora skador på fartygen.

Norskregistrerat fartyg

Annons

Ett av de skadade fartygen är norskregistrerat, enligt Singaporebaserade bolaget Thome, som säljer tjänster till sjöfartssektorn.

"Befälhavaren på MT Andrea Victory har rapporterat att besättningen är oskadd men att det finns ett hål i aktre barlasttank. Fartyget riskerar inte att sjunka", skriver företaget i ett uttalande.

Förenade arabemiraten har uppgett att ytterligare två fartyg utsatts för sabotage, men det är inte känt vilket land de tillhör.

Iran fördömer

Gulfstaternas samarbetsorgan, GCC, varnar för att attackerna "kommer att spä på spänningar och konflikter i regionen".

Även Saudiarabiens ärkefiende Iran fördömer attackerna. En talesperson för den iranske utrikesministern beskriver dem som oroande och uppmanar till en utredning av sabotaget.

USA varnade förra veckan för att amerikanska fartyg i området kunde attackeras i av Iran. Hittills har det dock inte framkommit några uppgifter om vem som ligger bakom händelserna. Ingen grupp har tagit på sig sabotaget.

Hormuzsundet utgör inloppet till Persiska viken och Fujairah är en viktig knutpunkt för olje- och gastransporter i området. Verksamheten vid hamnen pågår som vanligt, enligt utrikesdepartementet i Förenade arabemiraten, som uppmanar andra länder att förhindra hot mot sjösäkerheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons