Annons

"Mycket orättvist om vi inte får åka till OS"

Ryssland ångar på mot VM-guld i handboll i Japan.
Frågan är dock om landslaget får återvända till OS nästa år efter Wadas dopningsdom.
Handboll • Publicerad 10 december 2019
Rysslands Anna Vjachireva.
Rysslands Anna Vjachireva.Foto: Janerik Henriksson/TT
Ryske förbundskapten Ambros Martín.
Ryske förbundskapten Ambros Martín.Foto: Janerik Henriksson/TT

Dagen efter att Internationella antidopningsorganisationen Wada kommit med beskedet att Ryssland stängs av från OS och andra mästerskap i fyra år på grund av dopning säkrade landets damhandbollslandslag en semifinalplats i VM i Japan via seger mot Montenegro.

– Jag har inte hela bilden av vad som har hänt. Kanske är det rätt, men vi var åtminstone inte involverade. Och om vi inte har varit involverade kommer det att kännas mycket orättvist om vi inte får åka till OS, säger högernian Anna Vjachireva efter sjunde raka segern i Kumamoto.

Regerande OS-mästare

Annons

Skälet till avstängningen av den ryska idrotten är att Wada i sin granskning av testdata från Rysslands antidopningsorganisation Rusada funnit att 145 av de 298 identifierade idrottarnas dopningsprover kan ha manipulerats eller att dess data har förfalskats. Wada har redan gått vidare med 47 fall där idrottare kan bli avstängda.

– Vi har pratat om beslutet, men det spelar ingen roll nu. Vi kan inte göra något åt det på något sätt. Vi fokuserar enbart på mästerskapet, säger Vjachireva.

Ryska idrottare kan dock även i fortsättningen få vara med i OS och VM om de kan bevisa att de inte har dopat sig, men då får det ske under neutral flagg. De ryska damerna är regerande olympiska mästare, men Vjachireva vill inte tänka på hur det skulle kännas att missa chansen att försvara guldet i Tokyo nästa år.

– Jag hoppas att det kommer att gå bra och att vi åtminstone får åka dit men jag vet inte under vilken flagga, säger hon.

Landslagets förbundskapten Ambros Martín är sedan 2018 även tränare för den ryska toppklubben Rostov, som har åtta ryska landslagsspelare i VM-truppen. Spanjoren säger sig inte ha någon insyn i hur det ryska antidopningssystemet fungerar.

– Jag fokuserar bara på handboll och mitt lag Rostov, och nu landslaget. Jag vet ingenting om det mer än det jag har läst i pressen. Jag vet vad vi gör i Rostov och där finns det absolut inget som kan anses vara felaktigt, säger Ambros Martín.

Vill ta OS-biljetten

Rysslands handbollsdamer säkrar en OS-plats vid VM-guld i Kumamoto. Annars får laget försöka kvala sig in via en turnering i mars och en kvalplats har ryskorna redan ordnat.

Internationella handbollsförbundet (IHF) har inte kommit med något besked om dopningsdomen mot Ryssland påverkar en eventuell rysk direktplats till OS eller landets kvalplats till mästerskapet.

– Vi vet inte vad som kommer att hända eller vad som händer, men vi vill ta OS-biljetten, säger Ambros Martín.

Rusada har tre veckor på sig att acceptera Wadas beslut. Annars går fallet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Rättad: I en tidigare version angavs fel spelposition för Anna Vjachireva.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons