Annons

Rättegången skjuts upp för mutanklagade Diack

Friidrott • Publicerad 13 januari 2020
Rättegången mot den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack, skjuts upp. Arkivbild.
Rättegången mot den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack, skjuts upp. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Drygt fem år efter att den ryska dopningsskandalen avslöjades skulle den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet – Lamine Diack – ställas inför rätta för mutbrott, trolöshet och penningtvätt.

Men rättegången skjuts upp med ett halvår. Domstolen i Paris säger att mer tid behövs för att utreda vittnesmålen från 86-åringen och hans son Papa Massata Diack.

Annons

Senegalesen var ordförande i IAAF (som numera heter World Athetics) mellan 1999 och 2015.

Enligt åtalet fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentkampanj i Senegal 2012, som Sall vann. I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

Diack har nekat till anklagelserna.

Avslöjandet om dopning inom rysk friidrott, och Lamine Diacks inblandning för att dölja dopningen, var startskottet på den omfattande ryska dopningshärvan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons