unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Morales nya bas – några mil från Bolivia

Bolivias expresident Evo Morales slår sig ner i nordligaste Argentina, helt nära bolivianska gränsen. Enligt argentinska medier har Morales och en rad av hans närmaste medarbetare fått asyl.
Evo Morales har fortfarande stort stöd. Här har hans porträtt målats på en mur i La Paz.
Evo Morales har fortfarande stort stöd. Här har hans porträtt målats på en mur i La Paz.
Foto: Juan Karita/AP/TT

Medier i Buenos Aires citerar en kommuniké från utrikesdepartementet med beskedet att Morales och bland andra exvicepresident Álvaro García Linera får "permanent flyktingstatus".

Enligt rapporterna ska Morales med följe bo i San Ramón de la Nueva Orán i Salta, bara några mil från bolivianska gränsen.

Argentinas nye president Alberto Fernández har sagt att Morales utsattes för en kupp, i form av de jättelika protester som utbröt efter valet i Bolivia i oktober. Demonstrationerna fick Morales att avgå och fly till Mexiko. Efter att ha fortsatt till Kuba för att få sjukvård landade han i torsdags i Argentina.

Det är omtvistat om Morales överhuvudtaget hade rätt att ställa upp i valet, som enligt den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS var riggat i hans favör.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Nu väntar nyval i Bolivia, har den tillfälliga presidenten Jeanine Áñez meddelat. Även hon är dock kontroversiell, efter tidigare utspel som tolkats som rasistiska mot landets ursprungsbefolkning.

Morales var landets förste president från ursprungsbefolkningen, och förblir väldigt populär i delar av landet.