Annons

Momsbråk mellan regeringen och C

Politik • Publicerad 12 maj 2019
Centerpartiet och regeringen är oense om den nya momsen på inhyrd vårdpersonal. Arkivbild.
Centerpartiet och regeringen är oense om den nya momsen på inhyrd vårdpersonal. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Centerpartiet och regeringen är oense om den nya momsen på inhyrd vårdpersonal. Enligt C strider de nya reglerna mot januariavtalet, men finansminister Magdalena Andersson (S) har inga planer på att se över momslagen, skrive

Från halvårsskiftet ska den som hyr ut vårdpersonal betala moms, enligt ett beslut från Skatteverket. I praktiken drabbar momsen bara privata vårdgivare. Branschorganisationen Vårdföretagarna varnar för att momsen hotar läkarförsörjningen i glesbygd och vill att regeringen ser över momslagen. Men finansministern säger nej. Hon påpekar att vårdbolagen kan ha timanställda läkare, som är momsfria.

Annons

Per Åsling (C), vice ordförande i skatteutskottet, tycker att finansministern har fel.

– Ska vi ha en bra sjukvård över hela landet så är det viktigt att det finns både privata och offentliga utförare. Dessutom står det tydligt i januariavtalet att det ska vara samma spelregler för privat som för offentlig sjukvård, säger Per Åsling till SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons