1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Moderaterna: ”Borås präglat av allianspolitik”

Trots att man suttit i opposition är Moderaterna belåtna över sitt genomslag på Boråspolitiken under mandatperioden.
– För att vara i opposition har vi ändå lyckats få igenom mycket av vår politik, säger kommunalrådet Annette Carlson (M).
Annette Carlson och Oliver Öberg, Moderaternas toppnamn på valsedlarna inför kommande valet. Trots oppositionsroll är Moderaterna nöjda med genomslaget i politiken under senaste mandatperioden.
Foto: Joel Engblom

Moderaterna och Alliansen i Borås har suttit i opposition under den gångna mandatperioden.

Men Moderaternas kommunalråd Annette Carlson anser sig ha fått bra genomslag för deras politik under de senaste åren.

– Borås är fortfarande präglat av allianspolitik. För att vara i opposition har vi ändå lyckats få igenom mycket av vår politik, säger Annette Carlson.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Handlingsplanen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som tecknades 2015 innebar en god chans för Moderaterna att få igenom hjärtefrågor.

quote
Det var oerhört viktigt för alla fyra allianspartierna, att konkurrensutsatt verksamhet skulle fortsätta vara konkurrensutsatt.

De fick igenom att äldreboendet Byttorpsklint lades ut på entreprenad, och även löftet om att ytterligare ett äldreboende skulle drivas i privat regi. Sedan 2016 driver Attendo Kapplandsgatans äldreboende.

Moderaterna fick även igenom att LOV (Lagen om valfrihetssystem) inte bara skulle behållas, utan utökas till att omfatta även hemtjänst till dem under 65.

– Det var oerhört viktigt för alla fyra allianspartierna, att konkurrensutsatt verksamhet skulle fortsätta vara konkurrensutsatt. Det kanske är den viktigaste segern, just för att Socialdemokraterna i sitt valmanifest uttryckte att de inte ville ha det kvar.

Annette Carlson lyfter fram avskaffandet av stadsdelsnämnderna och införandet av facknämnder i dess ställe som en av de viktigaste frågorna som införts från deras valmanifest inför 2014.

– Det presenterade vi som den viktigaste frågan när vi gick till val, vi sade att vi ville riva murar för att framförallt få fram en grundskolenämnd för hela kommunen, men även förskola och äldreomsorg.

Införandet av aktivt och obligatoriskt skolval stod inte med i valmanifestet inför förra valet, men är ytterligare ett exempel på allianspartiernas inflytande över politiken de senaste fyra åren. Skolvalet röstades igenom i budgetfullmäktige inför 2017 års budget.

– Valfrihetsfrågorna är viktiga för oss och kommuninvånarna. Vi vill flytta makten från kommunala tjänstemän och politikers rum till familjernas köksbord.

Läs mer

Sport

”Jimmy tar ut de bästa – jag är inte en av de elva nu”

Marokhy Ndione besviken: ”Förstår att det har varit mycket snack”

Borås

Man misshandlad – med sin egen rullator

En kvinna i 30-årsåldern ska ha utdelat slag och slängt en rullator på sin ex-pojkvän.

Nyheter

Udda regskylten: Transportstyrelsen stoppar Sjuhäradsbo

Teckenkombinationen kan uppfattas som stötande.

Borås

TV: Här öppnar gängmännen eld på Norrby – se skottdramat

Misstänkt skytt på fri fot – tidigare efterlyst för skjutning mot polishuset.

Borås

Efter krisen – doldisen som kan ta över som kommunalråd: ”Hedersamt”

✓ Hon föreslås bli Malin Carlssons efterträdare ✓ Tog ställning mot kritikerna under krisen ✓ Interna kritiken: ”Inte den lämpligaste”

Mark

Algblomning i populära badsjön – avrådan att bada

Kommunen går ut med varning efter upptäckten