Misstänkt fall i Malmö var inte ebola
"Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienten var isolerad och prover skickades för analys. Resultaten visade alltså att det inte rörde sig om ebola", säger Maria Josephson, verksamhetschef på infektionskliniken vid Skåne universitetssjukhus i ett pressmeddelande.
Anledningen till misstankarna var att patienten varit utomlands och sedan sökte vård med hög feber.
– Det här händer då och då, men oftast är misstanken mycket liten. Det kan däremot vara svårt ibland att hitta en koppling mellan symptom och sjukdom, sade Maria Josephson tidigare till TT.
Flera fall om året
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att en handfull misstänkta fall av ebola utreds i Sverige varje år. Hittills har ingen konstaterats vara smittad.
Det sjukvården är vaksamma på när det gäller misstänkt smitta är om personen vistats i de nordöstra delarna av Kongo där man vet att sjukdomen finns.
– Det är framförallt att man har exponerats som är den viktigast biten.De tidiga symptomen är väldig lika malaria och liknande infektionssjukdomar med feber. Då är det viktigt att man kan diskutera med patienten i fråga om de varit i områden där det möjligen kan finnas, säger Anders Tegnell.
God chans
Chansen till överlevnad för en ebolasmittad person som befinner sig i Sverige är enligt Tegnell goda.
– Med en bra sjukvård ökar chanserna, framför allt med bra intensivvård kan man säkert öka överlevnaden ordentligt. Det finns en hel del man kan göra; understödjande behandling och symptombehandling så att organen ska fortsätta fungera, säger han.
Dock finns ännu ingen godkänd medicin mot blödarsjukdomen.
– Det finns experimentella mediciner, men de är väldigt experimentella. De används i viss utsträckning i Kongo men de är ännu väldigt oprövade, säger Anders Tegnell.