1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Läget bättre vid branden i Gislaved

Flera mark- och skogsbränder har härjat i landet. Bara i Småland har räddningstjänsten bekämpat minst fem bränder under måndagen.
För den stora branden utanför Gislaved har läget stabiliserats och lågorna minskar.
En av de skogsbränder som härjade under måndagen. I detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.
Foto: Peo Möller

Räddningspersonalen ringade in Gislavedsbranden med slang tidigt och en helikopter vattenbombade från luften. Man tog även hjälp av gödseltunnor.

Mellan 50 och 60 personer har under dagen arbetat med att bekämpa branden. Den startade redan vid sextiden på morgonen under annandag påsk bredvid speedwaybanan strax söder om staden.

Framåt 21-tiden på kvällen hade läget stabiliserats avsevärt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Läget blir bättre och bättre. Senaste rapporten vi fick från platsen var att de ser mindre lågor och att det ryker mindre, säger Jonas Petri, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten har ännu inte gått in i brandområdet utan fokuserat på att hålla avgränsningarna. Ännu kan man inte säga att branden är under kontroll.

Kan vara anlagda

När elden härjade som värst uppmanades boende i närområdet att stänga fönster och ventilation. I brandområdet ligger också en högspänningsledning från Vattenfall som fick stängas av.

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat runt Gislaved. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna, varför polisen nu utreder om de kan vara anlagda.

Förutom i Gislaved har det i Småland även brunnit i bland annat Ruda, Fliseryd och Långemåla. Även i Ruda finns misstankar om att den branden kan vara anlagd.

Brand i Skåne släckt

Utanför Motala i Östergötland härjar på eftermiddagen en brand på runt fyra hektar i ett svårtillgängligt område och brandkåren är på plats med en större räddningsstyrka. Man har tagit hjälp av Försvarsmaktens helikopter för att få en överblick av området.

I Skåne har ett närmare tvåtusen kvadratmeter stort område brunnit i närheten av sjön Raslången i Kristianstad kommun. Där har räddningstjänsten fått ta hjälp av båtar för att komma runt branden. Strax efter klockan 16 på eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att även den branden är släckt.

I Mörterud i Åmål brann ett område i skogen som var uppskattningsvis fyra fotbollsplaner stort, skriver NWT.

Det är väldigt torrt i markerna just nu och Jonas Petri vid räddningstjänsten i Gislaved utesluter inte att ett eldningsförbud införs i kommunen under de kommande dagarna. Samma budskap kommer även från räddningstjänsten i Kristianstad kommun.

I ett flertal kommuner i Östra Götaland – däribland Katrineholm, Norrköping och Valdemarsvik – avråds allmänheten från att elda utomhus.

SMHI varnar för brandrisk i ett 20-tal län, från Skåne i syd till Gävleborg i norr.

Läs mer

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Sport

Magnus Haglund efter vinsten mot Norrby: ”Har en tydlig strategi”

Halmstads BK hade inga problem att städa av Norrby.

Borås

TV: Försäljning av plastkassar rasar – de hoppas på Boråspåsen

Deras påse kan ersätta plastkassen: ”Vinden har vänt”

Borås

Centrumledaren vill satsa på Knalleland: ”Ska inte dö när butikerna stänger”

Viktig pusselbit nära att falla på plats när nya busslösning är på gång.

Borås

Borås: Hunden Nala ännu borta: ”Sett henne flera gånger”

Ska nu befinna sig på Kristineberg/Dammsvedjan i Borås.