Annons

Minst 24 döda i gruvkollaps i Kongo-Kinshasa

Ett tjugotal gruvarbetare har påträffats döda till följd av jordskred i östra Kongo-Kinshasa. Olyckan är en av många kopplade till provisoriska gruvor i den afrikanska nationen, just nu plågas av ihållande skyfall.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 15 december 2019
Ett tjugotal gruvarbetare har omkommit till följd av jordskred i östra Kongo-Kinshasa. Olyckan är en av många kopplade till provisoriska gruvor i den afrikanska nationen. Arkivbild.
Ett tjugotal gruvarbetare har omkommit till följd av jordskred i östra Kongo-Kinshasa. Olyckan är en av många kopplade till provisoriska gruvor i den afrikanska nationen. Arkivbild.Foto: Marc Hofer/AP/TT
Watsa, Kongo-Kinshasa.
Watsa, Kongo-Kinshasa.Foto: 

Tjugofyra personer uppges ha dödats till följd av ett jordskred vid en guldgruva i östra Kongo-Kinshasa. Provinsen i fråga, Ituri, har plågats av ihärdigt regn i flera dagar och olyckan tycks ha varit ett resultat av det hårda vädret.

– Vårt team på plats har hittills halat ut tjugofyra kroppar och räddat två människor, säger Dieudonne Apasa, Ituris provinsminister med ansvar för gruvnäring.

Annons

Dödstalet kan komma att stiga, tillstår myndigheterna.

De drabbade tjänstgjorde vid Ndiyogruvan cirka fyra mil från Watsa, men den tragiska arbetsplatsolyckan är inte den första i Kongo-Kinshasa under 2019 års sista kvartal. Vid en gruva i Maniema längre västerut omkom 31 människor när gruvans markskift gav vika, och även norr om gruvschakten – i huvudstaden Kinshasa – orsakade skyfall markras som kostade dödsfall i slutet av november.

Olyckor i Kongo-Kinshasas provisoriska gruvor är vanliga och slutar inte sällan med dödsfall. Händelsen i Ituri är inget undantag.

– Olyckan inträffade i går mellan 17.30 och 18.00. De anställda överraskades av ett jordskred som slukade dem, säger Dieudonne Apasa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons