Annons

Koldioxidutsläpp ökar – men i lägre takt

De globala utsläppen av koldioxid väntas i år nå nya rekordnivåer. Men ökningen är inte riktigt lika stor som under 2018, bara 0,6 procent. Det visar en rapport från forskningsprojektet Global Carbon Project.
Klimat • Publicerad 4 december 2019
Utsläppen av koldioxid fortsätter att öka. Arkivbild.
Utsläppen av koldioxid fortsätter att öka. Arkivbild.Foto: Susan Montoya Bryan/AP/TT

Under 2019 beräknas koldioxidutsläppen öka till nära 37 miljarder ton, enligt rapporten som presenteras på FN:s pågående klimatmöte i Madrid.

Ökningen med 0,6 procent ska jämföras med 2018 års ökning på 2,1 procent. Men samtidigt var fjolårets siffror de högsta som uppmätts och den minskade ökningen är dock inget att jubla över, säger forskarna.

Annons

– Vi bränner vår utsläppsbudget i samma takt som en missbrukare som bränner sina pengar. Det är oroande, säger Rob Jackson, ordförande för Global Carbon Project, till The Washington Post.

Två av anledningarna till den minskade ökningen är att användningen av kolkraft i USA och Europa minskat något, och att den kinesiska ekonomin backat.

– Men det räcker inte för att motverka den kraftiga ökningen av naturgas och oljekonsumtion, säger Glen Peters på det norska klimatforskningsinstitutet Cicero.

Peters spår att koldioxidutsläppen från fossila bränslen för 2019 kommer att vara 4 procent högre än när Parisavtalet togs fram 2015.

Enligt forskarna bakom rapporten kan den ökade användningen av förnybar energi och elbilar i bästa fall bara bromsa utvecklingen av utsläpp av fossilt bränsle – om måste minskas radikalt om temperaturmålen i Paris avtalet ska nås.

– Den lilla inbromsningen i år är egentligen ingenting att bli entusiastisk över. Om inga strukturella förändringar sker visar forskningen att utsläppen bara kommer att öka, säger Joeri Rogelj vid Imperial College i London.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons