Annons

Minoriteter kan avgöra USA:s presidentval

Striden är stenhård om afroamerikanska och latinamerikanska röster i Demokratiska partiets primärval.
På sikt handlar det om att få ett så stort valdeltagande från de två stora minoritetsgrupperna som möjligt för att kunna besegra Donald Trump i presidentvalet.
USA • Publicerad 15 mars 2020
Att den svarte kongressledamoten och majoritetsledaren James Clyburn ställde sig bakom Joe Biden inför primärvalet i hemstaten South Carolina verkar ha gett Biden en knuff framåt. Här syns de vid ett valmöte i Columbia, South Carolina, på själva primärvalsnatten.
Att den svarte kongressledamoten och majoritetsledaren James Clyburn ställde sig bakom Joe Biden inför primärvalet i hemstaten South Carolina verkar ha gett Biden en knuff framåt. Här syns de vid ett valmöte i Columbia, South Carolina, på själva primärvalsnatten.Foto: Matt Rourke/AP/TT
Den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden sträcker ut handen mot partikollegan James Clyburn, kongressledamot och majoritetsledare, efter att Biden vunnit primärvalet i South Carolina, Clyburns hemstat. Clyburns stöd verkar ha gett Biden för honom mycket viktiga framgångar i flera delstater.
Den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden sträcker ut handen mot partikollegan James Clyburn, kongressledamot och majoritetsledare, efter att Biden vunnit primärvalet i South Carolina, Clyburns hemstat. Clyburns stöd verkar ha gett Biden för honom mycket viktiga framgångar i flera delstater.Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Demokraternas primärvalsrace för att vaska fram en utmanare till Trump har kokat ned till en strid mellan två äldre vita män. Den 77-åriga mittenpolitikern Joe Biden, tidigare vicepresident till Barack Obama, har i de senaste primärvalen dragit ifrån den 78-årige Vermontsenatorn och vänsterpolitikern Bernie Sanders.

I november ställs en av dem mot Donald Trump – och för att ha en chans att vinna behöver de omfattande stöd av både afroamerikaner och så kallade latinos, amerikaner med rötter i Latinamerika.

Annons

– Det är ingen myt. Minoritetsgrupperna utgör en stor andel av Demokratiska partiet, särskilt svarta, säger Matt Dickinson, professor i statsvetenskap vid Middlebury College i Vermont.

Lägre valdeltagande

Han bedömer att valdeltagandet bland både afroamerikaner och latinos måste öka jämfört med hur det har sett ut hittills i primärvalen om Demokraterna ska kunna ta över presidentposten.

Trump vann presidentvalet mot Hillary Clinton 2016 trots att han bara fick 8 procent av afroamerikanernas röster och 28 procent av latinoväljarnas stöd. Ett av Hillary Clintons problem var att valdeltagandet bland minoritetsgrupperna var relativt lågt – särskilt jämfört med när Barack Obama vann 2008 och 2012.

Så trots att Clinton fick större stöd av minoritetsgrupper, och tog hem vad som i USA brukar kallas "den svarta rösten", var det inte tillräckligt.

En avgörande förklaring var att valdeltagandet bland svarta gick ner med drygt 7 procentenheter till 59,6 procent i presidentvalet 2016. Som jämförelse låg valdeltagandet bland vita väljare på 65,3 procent.

"Den svarta rösten" blev den minsta sedan år 2000. Nedgången var särskilt markant i de gamla industritunga delstaterna i det så kallade rostbältet, vilket bäddade för Trumps valseger.

Stöd för Biden

Matt Dickinson ser, när han jämför med 2016, inga tecken på någon vändning uppåt i valdeltagandet bland svarta och latinos hittills i Demokraternas primärval.

– Faktum är att de svarta som andel av väljarna har minskat i vissa av delstaterna, säger han.

Och bilden är generellt densamma vad gäller latinoväljarna, enligt Dickinson.

– I primärvalet i Texas var det ingen förändring när det gäller andelen latinos som röstade 2020 jämfört med 2016. I andra stater, som Nevada, syntes inga förändringar heller, säger han.

Annons

Vallokalsundersökningar från ”supertisdagen”, då det hölls primärval och nomineringsmöten i 15 delstater och territorier, visar att nästan 70 procent av afroamerikanernas primärvalsröster gick till Biden i flera delstater, bland annat Alabama och Virginia.

Han fick även en majoritet av afroamerikanernas röster i North Carolina och Tennessee och lyckades även slå Bernie Sanders bland den gruppen väljare i Texas.

Varnar för att spekulera

Bernie Sanders, som med sitt radikala vänsterbudskap om skattehöjningar för de rikaste för att finansiera höjda minimilöner och stora satsningar på offentlig vård och utbildning, tilltalar å andra sidan många latinoväljare. Det syntes bland annat i Kalifornien och Nevada på supertisdagen.

Statsvetarprofessorn Jeffrey M Berry vid Tufts University i Medford, Massachusetts, varnar samtidigt för att spekulera i hur valdeltagandet i presidentvalet i november kommer se ut utifrån hur det har varit i primärvalen.

– Valdeltagandet är mycket lägre i primärvalen än i presidentval, säger Berry.

Dessutom är väljarbasen mycket bredare i presidentvalet än i primärvalen, eftersom det i många delstater finns hinder för väljare som inte är partimedlemmar att delta i primärvalen.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons