Annons

Minnesotapolis dömd i dödsskjutning av kvinna

USA • Publicerad 1 maj 2019
40-åriga Justine Damond dödades bara en månad före sitt planerade bröllop. Arkivbild.
40-åriga Justine Damond dödades bara en månad före sitt planerade bröllop. Arkivbild.Foto: Aaron Lavinsky/AP/TT

Den polis som sköt ihjäl den 40-åriga yogainstruktören Justine Damond i Minneapolis för knappt tre år sedan har dömts i domstol för mord av tredje graden och dråp.

33-årige Mohamed Noor och hans kollega anlände till platsen en sen kväll i juli 2017 efter att Justine Damond larmat polisen om vad hon misstänkte var ett våldtäktsförsök på gatan intill. Damond mötte polisbilen i pyjamas när hon blev skjuten i magen och dog på platsen.

Annons

Enligt försvaret såg Noor hur Justine Damond höjde sin högra arm och hörde sedan en hög smäll, vilket fick honom att tro att han och hans kollega var under attack. Men juryn gick på åklagarnas linje och ansåg att skjutningen var omotiverad.

Dödligt polisvåld har blivit en infekterad fråga i USA, och många menar att poliser ofta åtnjuter straffrihet.

Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet. Sedan 2005 har bara 36 poliser dömts i domstol för brott i sådana fall, enligt amerikanska NBC news.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons