Annons

"Min dröm är att avsluta karriären i New York"

Optimismen är tillbaka i New York Rangers efter förra säsongens fiasko.
Tacka flera heta nyförvärv för det – och en revanschsugen veteranmålvakt.
Ishockey • Publicerad 2 oktober 2019
Henrik Lundqvist på ett välgörenhetsevenemang i New York. "Man inser när man har en viss position att man kan utnyttja den på ett bra sätt", säger han.
Henrik Lundqvist på ett välgörenhetsevenemang i New York. "Man inser när man har en viss position att man kan utnyttja den på ett bra sätt", säger han.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Jag insåg framförallt förra året varför jag spelar. Det är för att vinna – man vill spela i ett lag som kan vara med i slutspelsstriden, säger Lundqvist.

Så var det inte i fjol. Ett Rangers under ombyggnad var tidigt borta från slutspelskampen och Lundqvists energi försvann. Den 37-årige målvaktsstjärnan gjorde sin sämsta NHL-säsong i karriären, både sett till räddningsprocent (90,7) och antal vinster (18 på 52 matcher).

Annons

Lundqvist ler lite snett och tittar ut över hemmaarenan Madison Square Garden. Han understryker att sommarens ombygge av laget varit väldigt viktig och att han nu känner suget inför veckans NHL-premiär.

Bland hans nya lagkamrater finns tre heta namn – den amerikanske backstjärnan Jacob Trouba, ryske poängmaskinen Artemij Panarin och den finländske supertalangen Kaapo Kakko, 18.

– Det är fortfarande svårt att veta var vi står som grupp men vi är definitivt bättre på papperet än vad vi var förra året, säger han till TT.

Tjänar 75 miljoner – per säsong

Några dagar senare, efter en träningsmatch mot New York Islanders som Rangers vann, har den uppfattningen stärkts.

– Det blir lite vassare på alla positioner. Det känns bra, förstaåringarna bär – de är otroligt duktiga, säger han.

Henrik Lundqvist vet vad han analyserar. Han har spelat NHL-hockey sedan 2005 och har två år kvar på sitt sjuåriga kontrakt med New York Rangers som ger honom motsvarande 75,4 miljoner kronor per år och är värt sammanlagt nästan 530 miljoner kronor.

I hemstaden kallas han ofta kort och gott "The King", med 449 NHL-segrar bakom sig. Tidningen The New York Times hockeyskribent Allan Kreda beskriver Lundqvist som lagets informelle kapten och den som ofta för spelarnas talan.

– Han är en av de bästa, mest mänskliga och anständiga spelare jag mött under mina många år som hockeyskribent, säger Kreda.

Kreda spår att Lundqvist blir trogen New York Rangers karriären ut och att han siktar på att nå 500 segrar med laget.

Uppförstorade rubriker

Själv vill den 37-årige svensken inte titta alltför långt framåt.

Annons

– Jag tar det år för år. Det viktiga är att kroppen känns bra och att jag tycker att det är kul, annars orkar man inte lägga ner det som krävs både fysiskt och mentalt.

Rubrikerna i våras om att han kunde tänka sig att spela för en annan klubb var "väldigt uppförstorade", enligt Lundqvist själv.

– Det jag försökte förtydliga var att man inte sitter på alla kontrollspakar själv. Men min dröm har alltid varit att spela här och att avsluta karriären i New York. Det är fortfarande min dröm.

Efter VM- och OS-guld vill han "väldigt gärna" ha den åtråvärda Stanley Cup-bucklan. Men det är också viktigt att ha rätt förväntningar på Rangers, som nu är ett väldigt ungt lag, säger han.

Livet är i New York

Filosofin att ta ett år i taget går igen när hemlandet kommer på tal. Den tidigare Frölundaspelaren Lundqvist säger att han inte funderat på att spela i Sverige igen – även om det vore kul att spela med brorsan Joel som nyligen förlängde sitt kontrakt med Göteborgsklubben över nästa säsong.

– Vi trivs jättebra här. Tjejerna (döttrarna Charlise och Juli) går i skolan nu och jag och (hustrun) Therese har tillbringat hela våra vuxna liv här.

Men att allt inte alltid kommer att handla om ishockey är tydligt på restaurangen där vi befinner oss under delar av intervjun. På dess terrass pågår en frisbeeturnering ordnad av de unga ambassadörer som målvaktsstjärnan utbildar genom sin stiftelse Henrik Lundqvist Foundation. Syftet är att samla in pengar till organisationer som jobbar med svårt sjuka barn och krogen på Manhattans 35:e gata är full av unga i stiftelsens röda t-shirt.

– Man inser när man har en viss position att man kan utnyttja den på ett bra sätt, att till exempel samla in pengar och få med sig folk på saker och ting, säger Lundqvist.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons