Annons
Nyheter

Miljöaktivist mördad i Mexiko

Mexiko • Publicerad 9 april 2020
Polis på vakt i Actopan i den mexikanska delstaten Veracruz i augusti 2019, efter ett uppmärksammat mord på en journalist. Arkivbild.
Polis på vakt i Actopan i den mexikanska delstaten Veracruz i augusti 2019, efter ett uppmärksammat mord på en journalist. Arkivbild.Foto: Felix Marquez/AP/TT

En miljöaktivist som motsatt sig öppnandet av gruvor i delstaten Veracruz i Mexiko har skjutits ihjäl, uppger poliskällor enligt mexikanska medier.

Hans kropp hittades, genomborrad av kulor, i det lilla kustsamhället La Mancha i kommunen Actopan.

Annons

Adán Vez Lira var bland annat med och organiserade nationellt uppmärksammade evenemang för bevarandet av naturskyddsområden. Han tillhörde även en grupp miljöaktivister som genom rättsprocesser försökt stoppa gruvbrytning i dagbrott i områdena kring Alto Lucero och Actopan. Miljögrupper har larmat om att gruvbrytning i regionen orsakat skador på bland annat dricksvattentäkter.

Mexiko är ett av de farligaste länderna i världen för miljöaktivister, enligt Amnesty International , som uppger att antalet mördade aktivister ökat under de senaste åren.

I januari och februari i år hittades Homero Gómez González och Raúl Hernández Romero, som båda arbetade vid fjärilsreservatet El Rosario i delstaten Michoacán, döda med bara några dagars mellanrum. Miljöaktivister befarar att de kan ha mördats på grund av sitt motstånd mot den illegala skogsavverkning som är ett stort problem i regionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons