Paris vaknar till en ny stadsbild

Frankrike Artikeln publicerades
Paris ikoniska katedral Notre-Dame i lågor.
Foto: Francois Guillot/AP/TT
Paris ikoniska katedral Notre-Dame i lågor.

När Paris vaknade på tisdagen kämpade brandmän fortfarande mot återstoden av den katastrofala branden i katedralen Notre-Dame.

Branden är nu under kontroll, men oron är stor att ovärderliga reliker har förstörts.

– Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, sade Stéphane Seigneurie, en av dem som samlades för att se på branden under natten.

Flera bad tillsammans medan brandmännen kämpade mot lågorna i centrala Paris.

Branden tros ha startat på en vind strax före klockan 19 på måndagen. Den spred sig snabbt över katedralens tak och träbjälkar från 1100-talet, som pekas ut som en av anledningarna till det häftiga förloppet.

Törnekrona klarade sig

På tisdagsmorgonen täcks tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame i lågor. Libération skriver "Notre drame" (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver "Le coeur en cendres" – hjärtat i aska.

Den 850 år gamla byggnaden är en symbol både för staden och för landet. Än så länge är det oklart vad exakt som förstörts i branden. Den 93 meter höga gotiska spiran kollapsade i lågorna, liksom runt två tredjedelar av katedralens tak, medan framsidans två ikoniska torn klarade sig.

– Vi kan betrakta huvudstrukturen av Notre-Dame som räddad, sade Paris brandkårschef Jean-Claude Gallet under natten.

Konstverk räddades

Under tisdagsmorgonen kom dock uppgifter om att det är oklart huruvida strukturen kommer att hålla. En präst som fått gå in i kyrkan beskriver allt som "bränt och svart", enligt tidningen .

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns där. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona ha klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Grégoire till tv-kanalen BFM.

Ska byggas upp igen

Vad som orsakade branden är ännu inte fastställt, säger Paris vice inrikesminister Laurent Nuñez på tisdagsmorgonen. Den utredning som inleddes före midnatt fortgår. Runt 400 brandmän kämpade mot lågorna, varav en ska ha skadats.

President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen men uttryckte lättnad över att "det värsta kunnat undvikas", och meddelade att en internationell insamlingskampanj inletts.

– Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen för det är vad fransmännen förväntar sig, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral, oavsett om man är troende eller ej.

Att bygga upp den förstörda katedralen räknas ta många år. Den franske miljardären François-Henri Pinault lovar att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet.